Matura 2010, '11 i dalej...

Temat przeniesiony do archwium.
O co tak naprawdę chodzi z tą maturą? Bo jestem chyba jakiś zacofany. Ponoć trzeba pisać najpierw podstawowy, żeby potem przejść do rozszerzonego? Nie można rozszerzonego? Dla mnie to bezsens totalny, tzn. może to i dobre, ale NIE Z JĘZYKÓW! Np. jak ktoś chce zdawać angielski i niemiecki R, to musi zdać podstawowy angielski, rozszerzony angielski, podstawowy ustny angielski, rozszerzony ustny angielski i to samo z niemieckim? :O Dla mnie to jakiś koszmar... Może ktoś mi to wytłumaczyć? Przecież tacy, co chcą zdawać np. 3 języki rozszerzone za przeproszeniem za***ią się na śmierć! Czyż to nie jest chore? Pozdrawiam serdecznie. No chyba, że procedury są inne niż myślę... :)
Jak to będzie wyglądać? Będziemy siedzieć przez cztery czy pięć godzin w szkole? To by była tragedia...
JAK KTOŚ COKOLWIEK WIE PEWNEGO NA TEN TEMAT, NIECH PISZE! PROSZĘ!

Nasz polski rząd jest tak głupi, że hej... nic tylko pakować walizki i jak najszybciej wyjeżdżać z tego kraju! Tego zdania proszę akurat nie komentować, ale prawda jest taka, że oni chyba robią konkurs polegający na tym, kto wymyśli GŁUPSZY pomysł maturalny na kolejny rok. Po co cholera w ogóle coś zmieniać?
Coś jest nie tak w tym systemie xD
Sama jestem licealistką i w tym roku szkolnym czeka mnie właśnie taka matura, z tym, że ja ustnego rozszerzonego angielskiego chyba raczej nie będę zdawała to nie mam aż takiego problemu. Będziesz w tym roku szkolnym zdawał maturę?
Nam pani dyrektor tłumaczyła na początku roku te zasady, ale właśnie nie wiem, jak to jest z tymi ustnymi maturami xD
Nie, ja zdaję w 2011 (za dwa lata). Dokładnie nie wiem jeszcze co, ale chciałbym zdawać 3 rozszerzone języki obce (pisemne i ustne) + podstawa z polskiego i matmy, bo to obowiązek :/
To ambitny jesteś, ja planuję dwa, o trzech nawet nie myślę, nawet nie mam tylu w szkole.
->Przecież tacy, co chcą zdawać np. 3 języki rozszerzone za przeproszeniem za***ią się na śmierć!

Sam fakt porywania się na trzy języki obce na maturze swiadczy o przywyknięciu do niezłego z*****( właściwie co to miało być za słowo?;D).. tak więc na samym egzaminie maturalnym nawet nie odczujesz wysiłku, będziesz zaprogramowany ;D

A swoją drogą.. po co trzy języki? Dla przyjemności? Bo jesli w ten sposób lubisz gimanstykowac szare komórki - im więcej arkuszy na maturze rozwiążesz, tym więcej radości ;D
Nie, 3 języki wcale nie jest tak trudno zdać. Wolę to niż jakieś biole. No a 3 trzeba zdać, żeby dostać się na pewne studia językowo-translatoryczne. :) Tzn. dwa można na R, a jeden na P, ale jak już ktoś się trochę bardziej wysili, można wszystkie 3 na R. Wcale nie jest taka duża przepaść między poziomem P a R. Pozdro!!
Tak czy inaczej- na maturze nie możesz zdawać samych języków :)
A cóż to za "pewne studia
>językowo-translatoryczne. :)" gdzie wymagane jest zdawanie trzech j. obcych na maturze?
też szukałam w google i nie mogłam znaleźć =]
>gdzie wymagane jest zdawanie trzech j. obcych na maturze?
Nie martw się, nie na polskiej uczelni. :]
spokojnie , nie martwię nic, na moje szczęście matura to już dla mnie historia :)
spokojnie , nie martwię nic, na moje szczęście matura to już dla mnie historia :)
Witam. Teraz właśnie zacząłem uczyć się w 3 Klasie LO, też chce pisać mature Roz z angielskiego. Noi trochę się dowiedziałem co do tej matury, bo fakt że mamy tak po....dziwnionych ludzi w rządzie że poezja też się tak strachałem jak Wy.

3 Przedmioty obowiązkowe (matma+polski+obcy nowożytny) zdajemy obowiązkowo, w tym polski i obcy ustnie i pisemnie.
Jeśli chcemy pisać coś na rozszerzeniu, możemy. ALE -
jeśli jest to ten sam przedmiot który jest w tych obowiązkowych - piszemy i podstawę i rozszerzenie (np. bierzesz obowiązkowo angielski podstawowy a dodatkowo rozszerzony), jeśli chcesz pisać np. obowiązkowo angielski a nieobowiązkowo inny - np. niemiecki, możesz sobie go zdać na rozszerzonym tylko :)

Mam nadzieje że pomogłem, jeśli wam się chce to gdzieś na stronie CKE jest aneks do naszej matury wystarczy poczytać.

Sam się boje bo dopiero niedawno odczułem pociąg do angielskiego, nie zna ktoś z was może jakichś stronek/ksiązek/ćwiczeń w których można by było przećwiczyć struktury leksykalno-gramatyczne, transformacje, słowotwórstwo etc?
To co jest na rozszerzeniu sie wie, bo podstawa to raczej pojdzie dobrze:)

pozdro, Aarrooo
[wpis usunięty]
O, to dobrze, że tych kolejnych języków nie trzeba pisać najpierw na podstawie, tylko od razu można na rozszerzeniu jechać. ;) A wiesz może jak jest z ustnym? Czy w przypadku rozszerz. matury z angielskiego trzeba też podchodzić do dwóch ustnych? Bo ustny też chcę mieć na poziomie R.
Jak piszesz angielski jako pierwszy język i chcesz go zdac na poziomie podstawowym i rozszerzonym, to musisz zdać ustny podstawowy i ustny rozszerzony i innej mozliwosci nie ma.
Ja zadam trochę głupie pytanie Czy matura rozszerzona pisemna i ustna jest trudna, bo ja sobie tak pomyślałem że w tyn roku pisze maturę i nie wiem czy wybrać angielski podstawowy czy rozszerzony czy te dwa poziomy bardzo się różnią proszę o odpowiedz. Uczę się angielskiego od zawsze więc nie wiem. Prosze o radę.
rozszerz, a podstawowy to jak niebo i ziemia.

Podstawowy- banał, rozsz. na poziomie FCE (radzę iść na lekcje do studenta i spoko zdasz, przecież to tylko 30 % wystarczy).
Tylko pyt.zasadnicze,czy to ci jest w ogóle potzrebne. Jak liczą to na studia to warto.
witam mam takie pytanie w związku z maturą powiedziano mi w mojej byłej szkole ze nie mogę zapisać się u mich na mature ponieważ już nie ma takiej klasy do której kiedyś chodziłam wiec jak mogę się zapisać na mature i gdzie mam się zapisać jak w mojej szkole nie mogę ? pomóżcie mi.czy przez neta mozna sie zapisac?
No sorry, ale jak ktoś chce iść na studia (dzienne) to najmniej na 80% musi zdać. Bo poniżej, to w ogóle się nie opłaca..
Temat przeniesiony do archwium.