konkurs świadectw na studiach

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, wybieram się na filologię angielską, mam dobre oceny z angielskiego i myslę, że maturę też zdam dość dobrze, tylko jest jeden problem. Poszłam do najlpeszego liceum w moim mieście i tam jest cholernie trudno dostać więcej niż 3. Moje świadectwo nie będzie fajne, średnia od razu pójdzie w dół w stosunku do innych liceum, żałuję mojego wyboru, ale i tak jest za późno na przeniesienie. Nie wiecie czy świadectwo ma duży wpływ na przyjęcie na studia? Bo średnia może wszystko mi zepsuć mimo iż wiem więcej niż inne osoby z gorszych szkół i tam mające lepsze oceny.
Nie żałuj, że poszłaś do liceum bardzo wymagającego - jeżeli jest tak jak mówisz, będziesz lepiej od innych przygotowana do studiów. Zawsze lepiej jest mieć niskie stopnie w lepszej szkole, niż lepsze w szkole o niskich standardach.
Jeśli chodzi o Twoje obawy - przy rekrutacji na studia brana jest pod uwagę matura, oceny ze świadectwa to raczej zbędny ozdobnik. Ew. jeśli powrócą egzaminy wstępne, to wtedy także one będą miały wpływ na przyjęcie na określony kierunek. Oceny ze świadectwa nie.
hmm no cóż... dzięki za odpowiedź, chyba mnie trochę uspokoiłaś:) Tylko właśnie martwiłam się, że jeśli będzie dużo osób z takimi wynikami jak ja to wezmą pod uwagę oceny ze świadectwa, a wtedy nie będą patrzeć na nazwę szkoły...
>Zawsze lepiej jest mieć niskie stopnie w lepszej szkole, niż lepsze w szkole
>o niskich standardach.

To akurat nie jest prawda.

Ale ad rem: oceny ze swiadectwa maturalnego z tego co wiem NIGDZIE sie nie licza. Tylko wyniki matury. I co to mialoby znaczyc, ze bedzie duzo osob z takimi wynikami jak ty? po prostu biora np. 100 najlepszych, a jesli setny wynik ma np. 5 czy 10 osob to najczesciej przyjmuja 105 albo 110 osob.
naprawdę przyjmują więcej? Bo zazwyczaj pisze, że jest okręślona ilość miejsc i w razie czego jakby było więcej ludzi o podobnych wynikach to będzie konkurs świadectw i właśnie wydaje mi się, że maturalnych/ dojrzałości. Czyli ja to rozumiem tak, że będą brana pod uwabgę wyniki z innych matur, które piszę.
to juz zalezy od uczelni, czy przyjma w takim wypadku 99 osob czy 105. gdzie jest tak: 'w razie czego jakby było więcej ludzi o podobnych wynikach to będzie konkurs świadectw' napisane? podaj jakis link. (i na pewno nie 'podobnych' tylko takich samych/identycznych, a dokladniej taka sama liczba punktow w procesie rekrutacyjnym jesli juz)
no chodzi o punkty w procesie rekrutacyjnym. Mnie zaś chodzi o to czy na uczelniach patrzą na oceny ze świadectwa.
To podaj link do strony uczelni, ktora mowi, ze 'w razie czego jakby było więcej ludzi o podobnych wynikach to będzie konkurs świadectw'.
no naprzyjkład tu: http://www.us.edu.pl/uniwersytet/prawo/2009/WFIL_cz_II.pdf
Konkurs świadectw dojrzałości, w którym brana jest pod uwagę suma wyników
uzyskanych z pisemnego egzaminu maturalnego z języka angielskiego na poziomie
rozszerzonym lub podstawowym oraz z pisemnego egzaminu maturalnego z drugiego
przedmiotu na poziomie rozszerzonym lub podstawowym.
Drugi przedmiot może być wybrany spośród następującej listy przedmiotów:
język polski, język obcy nowożytny (francuski, hiszpański, niemiecki, portugalski, rosyjski, słowacki, szwedzki, włoski), fizyka i astronomia, historia, historia muzyki, historia sztuki, matematyka, wiedza o społeczeństwie, język łaciński i kultura antyczna, filozofia, informatyka, język grecki i kultura antyczna.

O to chodzi? Jak widzisz, liczą się tylko punkty z matury, nie z ocen na świadectwie 3 klasy.
no tak myślałam, ale w sumie to tylko wymagania jednej uczelni=i, na stronsach innych nie mogłam znaleźć wzmianki, ale dobrze, że tak twierdzicie, jestem trochę niepoinformowana i dlatego się o to pytałam;]
mogę Ci tylko napisać, że jeśli Twoja szkoła jest dobra i dobrze przygotujesz się do matury, to na pewno 'konkurs świadectw' nie będzie Ciebie dotyczył. Życzę powodzzenia na maturze ;]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa