International Baccalaureate

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
mam w tej chwili 15 lat i chodze do 3 klasy gimnazjum (normalnego niestety)... ostatnio myslalem nad liceum do ktorego pujde i doszedlem do wniasku ze fajnie byloby zdac mieszynarodowa mature :D i tu wlasnie mam prosbe o podzilenie sie osob informacjami,.... mysle o szkole w warszawie ( 33 liceum) choc mieszkam daaleko od niej ... angielskiego ucze sie efektywnie :P okolo 4 lat.... jestem na poziomie okolo upper intermediate... moze ktos zdawal taka mature i moze sie ze mna skontaktowac przez gg? (4677022) albo aol (witekkuba) i jeszcze jedno pytanie: pisze ze trzeba znac 2 jezyk na poziomie nauki okolo 1 roku.. czyli jak dobrze?
piszzcie
Co prawda sama nie zdawalam miedzynarodowej matury, ale jej program byl realizowany w moim liceum (VLO we Wroclawiu) w jednej specjalnej klasie, do ktorej dostalo sie kilku moich kolegow i kolezanek. Wiec wiem jak to wyglada. W przypadku mojego, ostatniego "starego" rocznika zdawalo sie do tej klasy po dwoch latach nauki w normalnym liceum - byl specjalny egzamin: z angielskiego (poziom na pewno wyzszy niz upper-intermediate, wydaje mi sie ze przynajmniej cos pomiedzy FCE a CAE), polskiego, matematyki (obowiazkowo) i wybranego przedmiotu. Sposrod prawie 100 chetnych wybrano bodajze 20 najlepszych.
Ci, ktorzy sie dostali, musieli zadeklarowac ktore przedmioty (w sumie 6 sposrod ilustam dostepnych) chca przerabiac na poziomie rozszerzonym (przynajmniej trzy, ale mozna wiecej), a ktore na podstawowym. (Kazdy mial wiec swoj indywidualny plan, co czasem oznaczalo siedzenie w szkole od 7.30 do 18.45.) Mature zdajesz z tych wlasnie 6 przedmiotow na wybranych poziomach, kazdy pisemnie i ustnie (ustne byly nagrywane na kasety i wysylane do Anglii) Maksymalnie mozesz zdobyc 45 punktow. Ale z tego, co wiem nie wystarczy, po prostu napisac tej matury - wczesniej trzeba napisac jakies eseje, przeprowadzic badania (np. na biologii, fizyce czy chemii), miec zaliczone kilkadziesiat godzin prac spolecznych, itd. No i raczej nie da sie zdawac rownoczesnie polskiej i miedzynarodowej matury - po pierwsze terminy czesto sie pokrywaja (a przeciez nie da sie ich przesunac),a po drugie ciezko byloby zdac mature z polskiego czy z matmy, skoro ma sie zupelnie inna liste lektur i nie cwiczy sie tych specyficznych matematycznych zadan maturalnych.
Ogolnie moge ci powiedziec, ze jest naprawde ciezko - duzo pracy, malo czasu (chociaz podejrzewam ze nowoprogramowcy beda sie uczyc do tej matury 3 lata). W mojej szkole kilka osob zrezygnowalo. Wez tez pod uwage, ze polskie uczelnie zdaja z miedzynarodowej matury wynikow wyzszych niz uczelnie w Wielkiej Brytanii czy Niemczech, niektore wogole jej nie respektuja (np. SGH) lub przeznaczaja dla ludzi z IB 1-2 miejsca. Wiec jesli masz slaby wynik (ponizej 37 na 45), to szanse masz naprawde male... Poza tym, o przyjecie na uczelnie na podstawie miedzynarodowej matury, wiec bez zadnych egzaminow, mozna sie starac tylko raz (tak robi np. UWr). Jesli sie nie zmiescisz w limicie miejsc dla ludzi z IB, to twoja matura staje sie tylko bezwartosciowym swistkiem.
Natomiast warto sie postarac o IB jesli wiesz, ze bedzie cie stac na studia za granica i jestes gotowy wyjechac.
Pozdrawiam.
mimo reformy program miedzynarodowej matury dalej trwa 2 lata i idzie się tam po 1 kl. liceum ( przynajmniej we wrocku). ja tez mam 15 lat i za rok zamierzam pojsc do 5 lo im. jasinskiego we wrocku na program IB. prosze, jesli ktos chodzi tam do szkoly to blagam napiszcie albo chodził (ale tylko do II IB albo III IB) plizzzzzzzz [gg] [email]
pozwolę sobie na małą złośliwość.
kiedyś interesowałam się IB i z tego, co pamiętam, to wszytkie szkoły z tym programem urządzaja na wstepie egzamin z polskiego... więc jeżeli chcesz "pujść" do takiego liceum to proponuje mocno nad tym językiem popracować.
Hehehe, dobre ; )
hej!

jestem tegoroczna absolwentka IB z 33 LO (czyli Kopernika). Teraz wspominam IB bardzo milo, bo zle wspomnienia powoli sie zacieraja :). ogolnie to nasz IB wygladalo tak, ze przez 1. rok prawie nic nie robilismy, a potem nagle w polowie 4. klasy zwalilly sie na nas eseje, lab reports etc. W styczniu-lutym pracowalam niemalze 24h na dobe, zeby sie ze wszystkim wyrobic. Bo ogolnie to program jest BARDZO WYMAGAJACY. Przyklad: jezyk polski zdwany na Higher Level (to byl jeden z 3 przedmiotow HL; 6 ogolem) - prezentacja ustna 15 min (nagrywanie) na temat wybranej lektury/lektur, 2 eseje pisane w domu i wysylane, komentarz ustny (czyli 2. nagranie), i sama maturka: komentarz do tekstu i esej porownawczy. Pisze akurat o polskim, bo to przedmiot, z ktorego chyba najwiecej zrobilismy, chociaz bylo warto (bardzo polecam p. Szafarska, ktorej zawdzieczam moja 7 :)).

jezli mialabym wybierac, to pewnie znowu poszlabym do IB, i pewnie do Kopernika, bo atmosfera byla super. ale jezeli szukasz wiekszego wyboru przedmiotow/nacisku na nauke, to zdecydownie Marynarka Wojenna w Gdyni goruje pod tym wzgledem. samo IB robic warto, chociazby dla matematyki -- w normalnym polskim programie nie ma rachunku rozniczkowego/calkowego (czyli Calculus); nie dosc, ze ciekawe, to jeszcze bardzo praktyczne, gdzy chodzi o studia :) mi sie przydalo, bo teraz moge brac zaawansowane kursy z matematyki na studiach.

p.s. Nie licz na jakas radykalna poprawe swojego poziomu angielskiego. W IB po prostu nauczysz sie masy slowek zwiazanych z przedmiotami, moze zaczniesz pisac lepsze eseje. Wiekszosc osob zna angielski b. dobrze od poczatku, ze jedynie dlugi pobyt zagranica moglby cos zmienic.
Siema!
Ja właśnie w tym roku zdałam do Kopernika do IB. I muszę ci powiedzieć, ze naprawdę warto bo nie tylko poziom nauki jest ok, ale także ludzie których tu spotkałam. Rok temu myślałam jak ty, ze ze najomością angileskiego na poziomie upper-intermediate napewno sie nie dostanę do klasy z międzynarodową maturką, ale się udało! Egzamin z anglika obowiązuje wszystkich i jest na poziomie takim jak FCE tylko nie ma pisania eseji ani słuchania taśm. Ogólnie można dostać z egzaminu 16 pkt. O przyjęcie do szkoły możesz się ubiegać jeżeli masz nie mniej niż 8 pkt. Zazwyczaj prawie wszyscy wybieraja ib więc troche trudno się dostać, ale jeżeli masz średnią prznajmniej 5.0 i egzamin gimnazjalny na ok 90 pkt to raczej dostaniesz się do tej klasy. Polecam!
mA MOŻE KTOS DO SPRZEDNIA PODRECZNIKI DO IB?
JEŚLI TAK TO KONTAKT ZE MNA TO: [email]

iNTERESUJA MNIE: PHYSICS HL, CHEMISTRY SL. GEOGRAPHY HL MATHEMATICS HL

dZIEKI!!
przepraszam, że co? poziom upper-intermidiate do ib? no nie róbcie jej nadziei, przecież same testy do kopernika sa na wyższym poziomie.

jeśli chodzi o program ib to się nie wypowiadam, bo nie chodzę do ib. jeśli chodzi o ludzi, to rzeczywiście są to ludzie inteligentni i zazwyczaj ambitni, ale mimo wszystko dziwni. są właściwie niewidoczni, żeby nie powiedzieć "odizolowani". o ile większość klas trzyma się razem, o tyle ib jest z boku. mają opinie strasznych kujonów, chociaż chyba jest to trochę przesadzone, zbyt daleko posunięta generalizacja.

szczerze odradzam zdawanie do ib jeśli twój poziom języka jest taki, jak napisałaś. nawet jeśli byś się dostała, mogłabyś sobie potem nie poradzić. zresztą nabór do ib jest dopiero po 1 roku, więc możesz później się zdecydować. ib jest dobre dla osób ambitnych i lubiących się uczyć. tak uważam. jeśli chcesz zdawać na studia za granicę to spokojnie możesz zdawać z polską maturą. wiele osób z klas "nie-ib" z naszej szkoły po maturze rozjeżdża sie na różne strony świata. jeśli zależy ci na angielskim, to poziom w całej szkole jest zróżnicowany, podobnie jak w ib, ale większość jest przynajmniej na poziomiej cae.

pozdrawiam.
ciekawe dlaczego piszesz o mnie w rodzaju zenskim... ?
ola, straszna z ciebie madrala :P
ciekawe ze z cae nie potrafisz poprawnie napisac wyrazu upper-intermediate ? .. pomijajac wszystko moja kwestia sie rozwiazala wiec napisze tu wszystko aby zamknac temat :)

dostalem sie do klasy pre-ib w liceum w lublinie... mam srednia 5.57 i 88 pkt. z testu.... angielski podszkolilem (choc nie tak jak bym chcial :P) i teraz jestem na poziomie FCE.... generalnie bardzo sie ciesze ze mi sie udalo :) ... nie wiem co wiecej napisac.. dziekuje tym osobom ktore napisaly na poczatku... dobrze ze komentarze typu oli nie dodarly pierwsze bo pewnie bym rozwarzal normalna mature a tak, sadze ze moj angielski podskoczy co najmniej do poziomu pre-CPE po 3 latach anuki w IB.. do widzenia :)
Znam kilka osób u siebie w szkole w ajbiku, które na początku roku nie marzyły nawet o cae, a zrobiły duże postępy. Myślę, że można wybrać się do IB z poziomem upper intermediate, jeżeli potrafi się nadrobić się braki silną motywacją.
Ja też dostałem się do klasy z międzynarodową maturą.
Ciężko przejść przez całą rekrutację pomyślnie,
ale w końcu udało się...
:-)
International Baccalaureate jest dla naprawdę zdolnych!
Jest także po to, aby doskonale opanować język...
W tym problem, że to cud dostać się do klasy IB...
Tam dostaję się sama elita!
Spróbuję za rok, ale trochę się obawiam...
Sam zastanawialem sie nad miedzynarodowa matura, calkiem ciekawie to wszytsko wyglada.
I pewnie bym tam celowal, gdybym nie zamierzal wyjechac na studia za granice (gb), a z polska (zwykla) matura jest z pewnoscia zdecydowanie latwiej, angielski opanuje bez problemu uczac sie samemu w domu, tak samo jak matematyke i informatyke.
Najwieszykym minusem klasy z matura miedzynarodowa jest duzy nacisk chociazby na j. polski, w normalnej klasie mozna sie skupic na przedmiotach ktore beda brane pod uwage podczas naboru na strudia, w szkole jest wiekszy luz, ma sie wiecej czasu na nauke tego co sie naprawde przyda w pozniejszym zyciu.
hej!!!
a jest na tym forum ktos, kto teraz we wrzesniu zacznie trzecia klase gimnazjum i ma juz zdane fce i mysli o zrobieniu IB w szkole w UK???
z tego co ja na razie sie dowiedzialam, to zaraz po testach gimnazjalnych mozna by tam zaczac dwuletni program IB, zamiast trzech lat liceum w polsce.
[email]
Jestem w 3 gim. i zastanwiam sie nad podejsciem do FCE ale nie jestem tego pewna. Czy ktoś się orentuje czy FCE jest przydatne do rekrutacji do liceów w Warszawie?? Koleżanka mi mówiła, że oficjalnie FCE nie ułatwia dostania się do liceum, ale nieoficjalnie z papierkiem zawsze łatwiej, zaś juz dwie osoby, że raczej się nie przyda. Chciałabym się upewnić jak to jest, bo jesli certyfikat jest użyteczny, mogłabym spróbowac podejść, ale jeżeli nie to poczekałabym jeszcze z rok. Chciałabym miec pewną informacje
Temat przeniesiony do archwium.

»

Nauka języka