Za niecały rok matura. Jak się uczyć?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej. ;)
Za niecały rok praktycznie jestem 'zmuszona' zdawać maturę;)
Mam spory problem z angielskim, lekcje w szkole to za mało by się czegoś nauczyć i zdać pozytywnie egzamin, na korepetycje mnie nie stać, a chciałabym się nauczyć. Czy może mi ktoś polecić jakąś książkę/stronę internetową/vademecum? z którego mogłabym przygotować się do matury i być pewna, że ją zdam?

prosze o odp;);]
tutaj w wyszukiwarce jest mnostwo odpowiedzi jak sie dalej uczyc ang/jak rozpoczac i ktore programy uzywac. Jest tez mnostwo recomendowanych ksiazek. Najlepiej to twarz-w-twarz z korepetyt. jak Cie nie stac, to poszukaj malej pracy zebys zarobila na lekcje. Tak wszyscy inni robia.
NajlepszÄ… metodÄ… jest robienie arkuszy z poprzednich lat. Wszystkie wraz z odpowiedziami znajdziesz ma stronie cke.
ja swojego czasu robiłam testy z książki Park Edukacja. Bardzo dobra pozycja. Kosztuje ok. 25 złotych.
Ale to samo Ci nie wystarczy. Potrzebna jest umiejętność mówienia na ustny.
Może masz jakąś koleżankę albo starsze rodzeństwo z którą mogłybyście razem gadać po angielsku?
Moja przyjaciółka i ja nie możemy się czasem bez tego obejść:D
I tutaj również znam dobrą pozycję, która kosztuje zaledwie 6 zł- 7.50.
Testy maturalne Buchmanna (20 przykładowych do ustnej, 5 do pisemnej) no i są odpowiedzi i płytka do ćwiczenia słuchania. Jeszcze inna w podobnej cenie to ''Ćwiczenie maturalne''Buchmanna, są tam rozmowy sterowane, opisy ilustracji, wypowiedzi pisemne, no i arkusze maturalne. Wszystko naturalnie ze wskazówkami.

Jak uczyłam się na podstawę, to korzystałam również z repetytorium Oxfordu. Ale nie polecam, bo jest trochę chaotyczne i gramatyka ma kiepskie objaśnienia. Lecz cóż wymagać od repetytorium??:) Moja anglistka mimo, że jestem na rozszerzeniu poleciła nam repetytorium Longmana, które jest podobno o wiele lepsze.

Zgadzam się z Teri, jak Cię nie stać to warto poświęcić czas na wakacyjną pracę:D

a co do strony internetowej, ja lubiÄ™:
http://www.angielski.edu.pl

http://www.ang.uczsie.edu.pl

http://www.isel.edu.pl/index.php

Mam nadzieję, że Ci pomogą:D

Pewna nie będziesz nigdy, że zdasz... Trzeba działać, wtedy pewność się zwiększa;))
Ja bym polecił 'Oxford Excellence for matura', zarówno builder jak i testy.
Buider ma dobry dział ze słownictwem, czytanki ale jest trochę chaosu w niej. ja mimo że korzystam, nie polecam. bo może zniechęcić. najlepsze ARKUSZE!;)
Ale co, zbyt trudne Twoim zdaniem, czy nudne?
Mi się tam też ta książka za bardzo nie podoba. Gdybym miała wejść do księgarni bez żadnej znajomości różnych książek i bez tego co mówią nauczyciele w szkole, na pewno bym jej nie kupiła. Lubię Companiona. Jednak nauczyciele zachwalają Oxford. Miałam go w szkole i na korkach.
Ja jestem bardzo zadowolona z Matura Companion. Przynajmniej jesli chodzi o poziom rozszerzony. Uwazam, ze przygotowala mnie bardziej niz Oxford. Jest przejrzysta, ma bardzo duzo cwiczen, kilka arkuszy...
miałam na myśli, że ta z Oxfordu is boring...
może na podstawę z matury to i dobra, ale na pewno nie na rozszerzenie.
ale mi osobiście bardziej podobają się książki Longmana. Matura Companion do mnie nie przemawia.

http://www.longman.pl/pl/uczniowie/dla_maturzystow/sprawdz_co_potrafisz_dla_maturzystow/

poza tym książka do nauki, to według mnie indywidualna sprawa człowieka.
Ważne, żeby nam odpowiadała:) więc proponuję wybrać się do księgarni i antykwariatu i poszukać z rozwagą czegoś dla siebie:D
Osobiście polecam dużo czytać, na rozszerzoną English Matters na przykład. Na podstawę: repetytorium Małgorzaty Cieślak. Pobuszuj też na chomikach, na pewno coś Ci wpadnie w ręce (w myszkę :]) Tyle ode mnie :)
Witam, mam, myślę, typowy problem. Jestem w drugiej klasie, angielski mam co prawda rozszerzony, ale wiadomo, jak to jest w szkole - mam mieszane uczucia. Angielski nie jest moim pierwszym językiem obcym, myślę, że dobrze mi idzie, ale zawsze nastawiona byłam bardziej na komunikację, wiele robię na wyczucie. No tak, komunikacja przede wszystkim - ale tak nie zda się matury z najwyższymi wynikami, mówię tutaj o przynajmniej 90%. Korepetycje nie wchodzą w grę - z powodów głównie czasowych. Chciałabym sama się doszkolić do matury - pytanie, z jakich książek?
Jestem w posiadaniu "Repetytorium maturalnego" wydawnictwa LektorKlett, narazie wypełniłam część poziomu podstawowego, a tę dla rozszerzonych zostawiłam sobie na później. Mogę wyszukać każdą książkę, to akurat nie gra roli, tylko pytanie, które są naprawdę... sensowne? ;) Z góry mówię, że nie lubię pracować na takich podręcznikach jak Matura Success. I co polecilibyście do ćwiczenia fonetyki? Znalazłam "How now brown cow", dosyć polecane, ale przyznam, że nieciekawie mi się na niej pracuje, więc tylko słucham dialogów w wolnej chwili.

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Fonetyki nie ma sensu cwiczyc jesli Twoim celem jest tylko matura rozszerzona.
Woah, tu małe niezrozumienie, bo to nie jest mój jedyny cel. Ale jest to jakiś wymóg na drodze do mojej dalszej edukacji i tak dalej. Nigdy nie byłam zwolenniczką uczenia się tylko i wyłącznie "pod coś".
A na jakim jestes poziomie? (B1, B2?) Znasz alfabet IPA?
Tzn. na przykład na takim przekrojowym teście typu podanego wyżej na stronie Longmana wyszedł mi wynik C1, ale sama siebie określiłabym na B1, może słabe B2.

Alfabet IPA nie jest mi obcy, chociaż nie mogę powiedzieć, żebym go miała w stu procentach opanowanego, to nie na tym etapie jednak... Źle się wyraziłam, chodziło mi o ćwiczenie wymowy po prostu, chociaż ja jestem otwartym człowiekiem i jeśli opanowanie IPA miałoby mi pomóc i znalazłabym sposób na przyswojenie tego materiału, to na pewno bym skorzystała.
Cytat: alie
Tzn. na przykład na takim przekrojowym teście typu podanego wyżej na stronie Longmana wyszedł mi wynik C1, ale sama siebie określiłabym na B1, może słabe B2.

Alfabet IPA nie jest mi obcy, chociaż nie mogę powiedzieć, żebym go miała w stu procentach opanowanego, to nie na tym etapie jednak... Źle się wyraziłam, chodziło mi o ćwiczenie wymowy po prostu, chociaż ja jestem otwartym człowiekiem i jeśli opanowanie IPA miałoby mi pomóc i znalazłabym sposób na przyswojenie tego materiału, to na pewno bym skorzystała.

Na Twoim miejscu nie uczyłbym się alfabetu IPA. Zajęłoby Ci to więcej czasu niż sama nauka do matury :)
Dlatego mówię, że źle się wyraziłam. Chodzi mi po prostu o poćwiczenie wymowy.
Na Twoim poziomie IMHO najlepszym sposobem na poćwiczenie wymowy jest powtarzanie za lektorem, np. w programie "Wielki słownik PWN-OXFORD" możesz posłuchać wymowy konkretnego słówka.
ja też korzystam ze słownika Oxxfordu - jest to najlepszy słownik, jaki do tej pory miałem w ręce :) a co do samego przygotowania do matury, radziłem komuś z postu obok, aby zerknąć na kursy przedmaturalne - praktycznie każda szkoła angielskiego prowadzi coś takiego, ja ze swojej strony słyszałem o kursach Axon'a - to międzynarodowa szkoła, która otwiera coraz więcej placówek w Polsce, min wieliczka, bielsko-biała czy katowice to najnowsze placówki, ale jest ich wiele więcej. myślę że tak można się kompleksowo przygotować do matury, tzn i do części ustnej jak i pisemnej ;p
witam ja zacząłem się w tym roku uczyć z repetytorium "Matura z języka angielskiego.Repetytorium" wydawnictwa Perfect, autor: Tomasz Staniszewski. Musze powiedzieć że jest tu wszystko czego potrzeba żeby się dobrze przygotować do matury z angielskiego:rozmowy sterowane, opisy ilustracji, słowniczek,wypowiedzi pisemne. Książka bardzo tania. Polecam
A ma ktoś może z was odpowiedzi do repetytorium LONGMAN matura rozszerzona(to czarne) do części tematycznej? Mam właśnie problem bo uczę się samodzielnie do rozszerzonej i nie mam jak sprawdzić swoich odpowiedzi. Może ktoś ma z was to na PDF ? Byłabym bardzo wdzięczna:) Pozdrawiam:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Szkoły językowe