bohomazy

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś potrafi określić poziom między średnio zaawansowanym a zaawansowanym. Bo mam taki problem, że używam książek takich jak Murphy niebieski, i wydaje się mi się ta książka zbyt łatwa. Sięgam więc o trudniejszą nieco brązową - Hewings'a. I mam z nią problemy. Na jakim zatem mogę być poziomie. I jakich książek powinieniem używać. Tak samo jest z innymi. Używam Vince'a dla średnio zaawasnowanych, ale gdy robie Advanced Laguage Practice tego samego autora, to mam z nią problemy. Co robić? Czy jak nie idzie mi robienie tych bardziej zaawansowanych, to mam sie rozwiazan na pamiec uczyc? czy robic te latwe, ale to wydaje mi sie chyba strata czasu.
Help!
> Używam Vince'a dla średnio zaawasnowanych, ale
>gdy robie Advanced Laguage Practice tego samego autora, to mam z nią
>problemy. Co robić?

Pomiędzy Vince Intermediate Language Practice a Advanced Language Practice JEST JESZCZE "First Certificate Language Practice" tego samego autora oczywiście:))) - prawdopodobnie ta byłaby najlepsza.
Czyli poziom: upper-intermediate/fce

> I jakich książek powinieniem używać.

A co chcesz poćwiczyć i po co?
gramę, słownictwo, pisanie, słuchanie???
dla siebie, do certyfikatu, do matury, etc???
te z fc, tylko moze nie vince'a tez robie i sa za latfe, a chce pocwiczyc gramatyke w szczegolnosci no i slownictwo przy okazji, a czy do mature czy do fc to chyba nie ma roznicy, bo angielski to angielski i zadania sa pdobne (transformacje, uzupelnianie luk, slowotworstwo itd...) no i jak bymsie uczyl na materialach do np. cae, to czy wtedy nie zdam matury, bo sie uczylem nie na podrecznikach maturalnych tylko do cae???

no ale pomijajac to, mam mature za 2,5 miesiaca z angielskiego i o to mi glownie chodzi

pozdrawiam
a tak poza tym to ze te z fc sa za latwe, to nie znaczy ze nie mozna sie dalej uczyc,rozwijac,problem w tym jesli do fc sa za latwe a te do cae za trudne
w szkole jezykowej robie cwiczenia z tej ksiazki wymienionej przez Ciebie do FC, i no jak napisalem przedtedm za latwa jest (latwa - mam na mysli 90% zadan poprawnych)
A faktycznie ...Vince FCE nie jest specjalnie trudna.

A próbowałeś Virginia Evans: FCE Use of English? Trochę trudniejsza, więcj ćwiczeń, więcej chyba zagadniej gramatycznych.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa