Ktory slownik lepszy (i dlaczego)?

Temat przeniesiony do archwium.
"Longman Dictionary of English Language and Culture" vs. "Oxford Guide to British and American Culture" - ktory polecacie? Przymierzam sie do kupna jednego z nich, ale wybor jest naprawde ciezki.... Z gory dzieki za odpowiedz...
ci powiem ze tez mam taki problem bo chce se kupic taki podreczny slownik jak wordpower (55zeta) ale taki sam ma Longman (zena taka sama) a tez nie wiem ktory wybrac bo jakby nie patrzec sa prawei takie same:/ wiec wybor jest ciezki
Exactly. Do tej pory bylem bardziej przychylny Longmanowi (Pronunciation, Idioms, Contemporary...), ale w tym przypadku nie wiem co robic...
no ale moje kumpele maja wordpowera i chyba pukne se tego longmana z tym ze i tak tylko na zajecia bo w chacie mam 2 kolosalne i ciezkie slowniki pwn:D pzdr
Ja uwielbiam Longmany za przejrzystość i dużo przykładów zastosowań. Pewnie to jednak kwestia gustu. Można sprawdzić, który posiada więcej wyrażeń lub zwyczajnie, z którego Ci się lepiej korzysta.
Potrzebuje slownika, krory ulatwilby mi pisanie wypacowan i ogolnie poslugiwanie sie jezykiem. Zastanawiam sie nad kupnem Longman Language Activator lub Oxford Collocations Dictionary. Ktory bylby lepszy? I czy slownik Longmana zawiera kolokacje? Dziekuje z gory za pomoc.
Pomoze ktos?:)
The choice of a dictionary is highly subjective matter. Mozesz miec wiele najlepiej chwalonych slownikow i wciaz miec trudnosci z nauka.
Postep w nauce jezyka wg mojej opinii zalezy od systemu wkuwania a nie koniecznie od "jakosci" slownika /podrecznika/.
A moze wypowie sie ktos kto posiada lub korzystal z tych slownikow?:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Au Pair

»

Studia za granicą