dobry slownij tematyczny

Temat przeniesiony do archwium.
Jaki byście polecili naprawdę dobry slowni tematyczny?
[za rok matura rozszerzona, wiec powinien byc obszerny..]
z gory dziękuję :D
Cześć, ale co to znaczy tematyczny? Bo to jest tak że najlepszy jest słownik ang-ang, bez dwóch zdań, wtedy naprawdę dużo można nauczyć się korzystając ze słownika, ale nie jest Ci np potrzebny słownik naukowo-techniczny, bo po co? Ja bardzo dużo korzystam z Longman essential activator przy pisaniu prac, polecił mi go mój native Anglik i fajnie się sprawdza. Poza tym korzystam na co dzień z contemporary english też longmana
Wiesz, chodzi o to, żeby uporządkować sobie slownictwo, sprawdzić co się umie, a co nie, oraz oczywiście poznać nowe..:] ja się tych słow trochę chaotycznie uczyłam i czasami coś mówię i nagle szok - "a jak jest suszarka/obrus/śrubokręt" itp, hehe..:D
tak...bez wątpienia najlepszy jest słownik angielsko angielski, jeszcze fajnie jak ma rysunki ;)

a co do wydawnictwa - oxford lub longman = dobre i sprawdzone ;)
hmm...ja bym raczej poradziła książkę 'English Vocabulary in Use' - wyjaśnienia + ćwiczenia - łatwiej zapamiętać niż słówka bez kontekstu.
niestety z tego co wiem nie ma tematycznego SŁOWNIKA, ja wiem o co ci chodzi, mam taki sam kłopot. Ja robię testy które są bardzo tematycznie ułożone: Mariusz Misztal "Thematic Vocabulary", ale to bardzo szczegółowe słownictwo. Dla mnie to są świetne testy, ale pracować trzeba po prostu ze słownikiem.
A do mnie ta książka jakoś nie bardzo jeszcze dotarła, nie umiem się z niej uczyć (chociaż np gramatykę uwielbiam z English grammar in use, i niższego poziomu Murphy'ego i wyższego poziomu upper). Ale Vocabulary i niższy poziom i wyższy są jakieś takie nieskładne, albo jeszcze nie mogę jakoś tego wyczuć.
Wiesz, powinnaś kupić sobię "Repetytorium języka angielskiego"
Tam masz tekst - słówka, tekst - słówka, albo hmmm...kilka lat temu w księgarniach była taka seria "angielski na tip - top" to takie kartki, na których jest słownictwo, np. morska przeprawa, w domu, w ogrodzie, w garażu, w kinie itd, wszystko kosztowało jakies 10 zł.
Poszukaj w necie albo w empiku.
LUKE
Polecam:

- "Uniwersalny słownik tematyczny języka angielskiego" Wydawnictwa Kanion:

- "English Słownik Tematyczny dla młodzieży szkolnej i nie tylko" Wydawnictwa Wagros;

- "Ilustrowany słownik tematyczny języka angielskiego z ćwiczeniami" Zbigniewa Nadstogi;

- "Słownik tematczny angielsko-polski polsko angielski" Izabelli Jastrzębskiej-Okoń, Wydawnictwa Harald G Dictionaries.

Jest jeszcze kilkanascie innych, ale te są najlepsze.
Bejotko, a co sadzisz o tym: http://www.rea-sj.pl/pokaz_ksiazke.php?isbn=83-7141-290-8 ? Le Robert & Nathan to czolowe francuskie wydawnictwa edukacyjne, wiec mam do nich duze zaufanie, tylko czy slownik angielskie robiony przez/dla Francuzow moze byc dobry ? ;)
Też bardzo dobry, ale u mnie znajduje się w drugim rzędzie na półce słowników. Nie chcę przez to go krytykować, po prostu kiążek mam więcej niz miejsca na półkach. Niektóre musiałem nawet w pudłach zanieść do piwnicy. Ten słownik trafił tylko do drugiego rzędu.

;)
Olj czy słównik Longman Dictionary of Contemporary English nadaje się dla osoby dopiero zaczynającej się uczyć ? Wydawca napisał , że znajduje się w nim 3000 najczęściej używanych słów ( czy to oznacza ,że są to słówa podstawowe np. ja , idę... ) ?
Czyli sa od niego lepsze? Do mnie osobiscie bardziej przemawia Rea niz Kanion, Wagros, a co dopiero Harald (do tych to juz zupelnie nie mam zaufania). Slownik i repetytorium francuskie Wagrosu sa OK, ale wydaje mi sie, ze w slownikach ang. mozna bardziej przebierac. Generalnie najbardziej sie sklaniam w kierunku sredniego Kanionu (moze lepiej inwestowac w duzy? tylko cholernie drogi :/). Plany na przyszlosc - CAE, moze kiedys CPE, ale od tego jest juz Wordbuilder i Misztal ;) Czy moze lepiej jakiegos Oxforda czy innego Longmana? Tylko, ze nie znam w ogole slownikow tematycznych tych wydawnictw... Bejotko pomoz :)
Słuchaj, zeby korzystać z "Longman Dictionary of Contemporary English" trzeba znać angielski, przynajmniej na tyle, żeby przeczytać ze zrozumieniem okładkę. Ty nie jesteś osobą zaczynająca sie dopiero uczyć angielskiego. Ty zbierasz materiały do pracy doktorskiej p.t.

Jak w ciągu 30 lat NIE NAUCZYĆ SIĘ JĘZYKA ANGIELSKIEGO!"

Powodzenia w dlaszych badaniach!

;) ;) ;) ;)
Czego się czepiasz, Bejotka? Napisałam że nie znam słowników tematycznych ale dobry słownik ang-ang. Może rzeczywiście lepiej dać pełną nazwę. Więc dobrze: "Dictionary of contemporary English". Lepiej ci?
Orinoko, ja nie wiem czy od samego początku nauki używa się słownika ang-ang, ja zaczęłam później, bo trzeba już znać struktury gramatyczne przynajmniej w podstawowym zakresie, a poza tym to strasznie dużo przewracania kartek jak się jeszcze nic nie umie. wydaje mi się że osoba kompletnie nie znająca języka nie powinna korzystać jeszcze z takiego słownika bo to chyba nie ma sensu i można się zniechęcić. Ale może ktoś ma inne doświadczenia.
Wedlug mnie "English Vocabulary In Use" jest bardzo dobre do nauki slownictwa. Tylko trzeba sobie dostosowac odpowiedni poziom z kilku proponowanych przez autorów.
To Ty się niepotrzebnie czepiasz, ja odpowiadałem na inny niz Twój post. A może Ty piszesz w jednym wątku pod kilkoma pseudonimami?
Dzięki, też się nosiłam z zamiarem kupienia English Vocabulary in Use.. połażę po księgarniach i przejrzę te wasze propozycje..:)
Niestety nie bardzo wiem jak moge Ci pomóc. Wymieniłem słowniki tematyczne, które mam i cenię. Napisałem, że są jeszcze inne, ale te, które mam uważam za najlepsze. Trudno jest mi wypowiadać się o innych, których nie znam.

Może idź do biblioteki, przejrzyj te słowniki i kup wg własnego uznania.
Po napisaniu zerknęłam dokładniej, że rzeczywiście masz rację. Niech Ci będzie, ciężki dzień dziś był. Miłego wieczoru w takim razie.
Ale korzystacie z English vocabulary... po kolei? Dla mnie to jest jakieś takie niepełne, dodam że mam do dyspozycji na dwóch poziomach zaawansowania.
A czy baza super memo speed up jako powtórka przed maturą to wystarczający zapas słownictwa z różnych tematów.
Adam
mam do psrzedanie słownik tematyczny LONGMAN ESSENTIAL ACTIVATOR
http://www.allegro.pl/item116987413_longman_essential_activator_slownik_angielski_.html
Najlepszy slownik jaki do tej pory widziałam to:Angielski Współczesny Słownik Tematyczny LE ROBERT NATHAN. Bardzo duzy zasób słownictwa. Zdrowie,Sport itp naprawde bardzo polecam (ponad 414 stron)
Hm, mam go, oryginalny, ładny edytorsko, ale jakiś taki dziwny - dużo słówek bardzo specjalistycznych, w sumie nie wiadomo dla kogo. Im dłużej żyję tym bardziej doceniam klasyczne dzieło wydawnictwa Kanion :).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

Zostaw uwagę