Jak uczyć dzieci w wieku 12 lat?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam wielka prosbe. Bede miala na korepetycjach dziewczynke w wieku 12 lat..ktora umie z angielskiego tylko liczyc do 10..wiec bede musiala wszystko ja od poczatku uczyc i szczrze mowiac nie wiem jak. Uczylam juz od poczatku ale ludzi doroslych..pracujacych wiec to zupelnie inne podejscie..a nie wiem jak sie zabrac do dziecka..prosze o jakies wskazowki..bede bardzo wdzieczna:)
z gory dziekuje
pozdrawiam
12 lat to juz young teenager, nie child. Na tym etapie juz, szczegolnie dzieczynki, kotre dojrzewaja szybciej zaczynaja miec umiejetnosc abstrakcyjnego myslenia.

Mysle ze fajna ksaizka dla nastolatkow to SNapshot. Jest tam duzo dialogow, cwiczen ze sluchu, teksty na bierzaco (w miare) no i duzo mozliwosc do speakingu.

NIe ma jednej odpowiedzi jak uczyc te dziewczynke, bo wiele zalezy od jej indywidualnych cech. Moze chce sie uczyc, a moze kaze jej mama, moze jest typem, ktory lubi duzo czytac, moze lubi duzo sie ruszac i siedzenie w miejscu ja znuzy, moze ma dysklesje, a moze ma swietna umiejetnoesc logicznego myslenia i w mig bedzie chwytac zasady gramatyki i je lubic.

Sugeruje duzo z nia mowic po angielsku i sluchac, pytac (po ang.) co lubi i tak dobierac materialy, by ja interesowaly, (chocby Tobie wydaly sie bez sensu, np. jezeli bardzo lubi jakas kiczowata piosenkarke, ktorej Ty nie trawisz, to mozesz sie przemoc i o niej pogadac)

Pozdro,
Kociamama.
hm dzieki za odpowiedz. ale chodzilo mi bardziej od czego zaczac..jaki material..co na poczatek..czy nauka slowek czy juz mozna zaczac od razu np Hello, my name is...itp bo to ze wszystko zalezy od ucznia od jego zainteresowan itp to wiem..
pozzdrawiam
hmm, mysle ze nabycie coursebooka bardzo Ci pomoze. trzeba uczyc wszystkiego jednoczesnie, czyli reading, speaking, listening i writing na kazdej lekcji, troche gramatyki. (mowic do ucznjia tylko, albo prawie tylko po angielsku - tak sie cwiczy listening od lesson 1.)

naprawde zerknij do snapshota i bedziesz mial/a pomysl na lekcje.

Pozdro,
Kociamama.

« 

Nauka języka