Hiszpański kontra niemiecki

Temat przeniesiony do archwium.
Który z tych języków może być trudniejszy dla osoby zaczynającej od zera.
Jak dla mnie niemiecki jest trudniejszy...hiszpanski to czysta przyjemnosc :) Al ja uczylam sie wczesniej wloskiego i francuskiego moze dlatego wydal mi sie taki latwy :)
Hiszpanski jest latwiejszy. ja zaczne studia filologie hiszpanska i bede sie uczyc od zera tego jezyka. juz przegladalam gramatyke i moge stwierdzic w 100% ze jest ten jezyk latwiejszy od niemieckiego,ktory mialam w podstawowce :/
Ja chyba jednak uwazam , ze gramatyka jest najtrudniejsza sfera w nauce hiszpanskiego (oczywiscie ta bardziej zaawansowana )jesli ktos nie uczyl sie jezykow romanskich ale przyjemna jest wymowa, slownictwo, brzmienie i pisownia nie sprawiajaca wiekszych problemow...to piekny jezyk i warto sie go uczyc...no i pod wzgledem uzywalnosci na trzecim miejscu po angielskim i chinskim :)
Ale dla kazdego moze pasowac cos innego...moze tobie akurat bedzie pasowal niemiecki? Moze warto posluchac tych jezykow? Sprobowac pouczyc sie samodzielnie np z jakiegos kursu komputerowego...kilka pierwszych lekcji i bedziesz wiedziala ktory Ci bardziej pasuje.
Ja mam podobny dylemat... z tym ze uczylam sie niemieckiego juz 6 lat.. i umiem sporo slowek.. gramtyki itd. jednak mowienie sprawia mi ogromna trudnosc i uczenie sie nowych rzeczy tez.. po prostu nienawidze tego jezyka... mysle ze to najgorszy wybor na swiecie.. i chcialabym wziac sobie hiszpanski... tylko nie wiem czy dam sobie z nim rade od podstaw... wiem ze niemiecki moze lepiej bedzie mi szedl ale czy nauka jezyka ktory doprowadza mnie do choroby ma sens?? jak myslicie ktory jesyk powinnam wybrac?? Pozdro. Myslicie ze dam rade z hiszpanskim?
Oczywiscie mialo byc `język` a nie `jesyk` :P
Jesli tak bardzo niemiecki ci nie lezy to sie nie zastanawiaj...trudno sie uczyc czegos czego nie lubimy i jesli nie jestes zmuszona to bierz sie za hiszpanski, jest przyjemny i jak sie go polubi to nauka idzie super...A czy j stoisz teraz przed wyborem jezyka w szkole? czy na studiach? Niemieckiego jak piszesz uczysz sie 6 lat i nie udalo ci sie go polubic wiec chyba juz sie nie uda...nie masz sie nad czym zastanawiac.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę