ehhh

Temat przeniesiony do archwium.
hmmm no wiec...ma ktoś jakieś propozycje na szybką i EFEKTYWNĄ naukę słówek?
aa i mam jeszcze jedną prośbę, przetłumaczcie mi : There’ll be times when you feel so lost and lonely...:>
Jest tylko jeden skuteczny sposób nauki słówek. Każde z nich czytać głośno i wyraźnie 10, 20 czasami nawet 50 razy. Dobrze jest nagrywać swoję wypowiedzi i porównywać z głosem lektora. Bardzo pomocne są do tego programy Profesor Henry Słownictwo, SuperMemo i EuroPlus+ (coś tam jeszcze).
Myślę że przesadzasz że to jedyny skuteczny sposób. Ja się słówek ucze poprzez czytanie i w moim przypadku to sie sprawdza. Na pewno jest to milszy sposób na nauke słówek, aczkolwiek wymowe trzeba sprawdzić w słowniku.
hmmm dzieki wielkie:P a przetłumaczylibyscie jeszcze to zdanie? bo jakies eee jak na mój mały mózg dziwne:P nie umiem tego przetłumaczyc...
There'll be times when you feel so lost and lonely
Będzie czas kiedy ty będziesz się czuł tak zagubiony i osamotniony
ej kurde...jak teraz na to patrze to przecież banał...ja nie wiem jakiś czop jestem:P hehehe :) ale dzieeeki :*
Dobrym sposobem na naukę słówek jest kojarzenie danego słowa z jakąś sytuacją, przedmiotem, np. headline(nagłówek) z głową; mountains(góry) z wakacjami.
Innym sposobem(bardzo dobry) jest kilkukrotne czytanie tekstu(po angielsku) np. z gazety, wypracowania, artykułu z danym słowem(słowami). W ten sposub dosyć szybko zapamiętujęmy tłumaczenie(ale tekst musi być zrozumiały na 100%)
no właśnie :) tak mi sie zdawało, że najlepsze jest chyba kojarzenie słówek z czymś...ale chciałam sie upewnic...i może pozbierać nowe pomysły:) super, thx:*
Czytanie jest konieczne. Tak naprawdę, to nikt nie nauczy się jezyka bez czytania, to truizm. Ale czytanie nie wystarcza. Chociaż przeczytasz 1000 książek i sprawdzisz w każde słowo w słowniku i będziesz motylkami pisał jak stenotypiska, to nie zrozumiesz ani Anglika, ani tym bardziej Amerykanina. Oni też Cię nie zrozumieją.

Dlatego, żeby móc się porozumiewać po angielsku, trzeba żmudnie powtarzać setki razy za dobrym lektorem wyrażenia i zdania angielskie. Najlepszymi pomocami do tego są programy Profesor Henry - Słownictwo i SuperMemo. W przypadku Profesora Henia trzeba powtarzać 5 razy słówko i 30 przykładowe zdanie. W przeciwnym razie można zostac co najwyżej czytelnikiem. Niezależnie od tego ile słowek się zna!
aszzz kurde:P no cóż...hmm a właśnie często ktoś mówi że lepiej znać wyrażenia, słówka...a ze gramatyke odstawić na później. Prawda to jest, czy nie?:P
Nie.
Ja nie mówiłem, że gramatykę nalezy odłożyć na później. Tylko wątek dotyczył nauki słówek, a od słówek ważniejsze są wyrażenia i zdania.
ja do slowek polecam system nauki slowek z tej strony ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę