jak uczyc 7-latke?:)

Temat przeniesiony do archwium.
hej:))zaczynam w niedlugim czasie udzielac lekcji angieslkiego od podstaw osobie ktora wyjezdza do irlandii. z tym nie mam problemu,natomiast osoba ta ma coreczke w wieku 7 lat i teraz prosba do ludzi ktorzy juz mieli podobne doswiadczenia w nauczaniu tak malych dzieci - jak zaczac?na czym sie skupic?mam troche materialow-obrazki,kolorowanki itp ale potrzebuje wskazowek:)))z gory dzieki
Przede wszystkim trzeba być cierpliwym i się nie zniechęcać tym, że tłumaczysz dziecku kilka razy to samo a ono dalej nie rozumie :) Poza tym jeśli dziecko jest tak malutkie to wszystkie ćwiczenia staraj się robić na zabawach... właśnie krzyżówli z obrazkami, kolorowanki, z których nauczy się kolorów, bardzo łatwe zdania, piosenki itd. Tak, żeby dziecko się ani chwili nie nudziło. Może pokaż mu bajki angielskie... dzieci nawet nie muszą ich rozumieć, żeby je oglądać i możesz przy tym zwracać uwagę na jakieś zdania czy słówka... ale to raz na jakiś czas. Tak naprawdę to sama potrzebuję rad co do tego jak uczyć dziecko, tyle że 11-letnie :D Wcześniej uczyłam tylko braciszka jak miał 9 lat ale dobrze mu szło i robiłam sporo ćwiczeń, nawet bez żadnych zabaw, chociaż jak teraz znowu będę go prawdopodobnie uczyć to raczej będę robić ich więcej :)
dzieki:) tylko ze to beda takie dodatkowe minuty przy uczeniu mamy tej dziewczynki...wiem ze dzieci maja chlonny umysl i nawet 15 minut cos da ale hmmm wyjdzie to w praktyce jak to pogodzic:)))
W tym wieku dzieci uczą się głównie poprzez zabawę, piosenki, wierszyki, rymowanki. do nauki słówek używamy flashcards. Absolutnie żadnej teorii, wyjaśniania zasad gramatycznych bo dziecko nie zna jeszcze zasad polskiej gramatyki. Główny cel nauczania na tym etapie rozwoju dziecka to osłuchanie się z językiem, wykształcenie pozytywnego stosunku do języka czyli nie możemy dziecka zniechęcić . Aha przechodzimy od słowa mówionego do pisanego. Na tym etapie więcej mówienia, słuchania niż pisania bo 7- latek dopiero uczy się pisać w ojczystym języku. No i trzeba w kólko powtarzać materiał bo dzieci mają krótkotrwałą pamięć. W necie jest wiele fajnych stronek z materiałami do nauki małych dzieci musisz poszukać w google bo nie pamiętam adresów.
Uczę 9-letnie dziecko, czy macie jakieś ciekawe piosenki, wierszyki, krzyżówki, kolorowanki? Szukam różnych pomocy bo moja uczennica szybko sie nudzi i zaczyna mi brakować pomysłów... :(
Z góry dziękuje bardzo za pomoc.
Mój mail: [email]

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa