Który słownik lepszy?

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałem prosić o radę, mam zamiar dokonać zakupu słownika, obecnie jestem na kursie upper-intermediate i waham się między Oxford Wordpower a Cambridge Learners Dictionary - obydwa są w podobnej cenie, naprawdę nie wiem który wybrać. Może ktoś mi podpowie?
Są na podobnym poziomie ale ja osobiście polecam ci Cambridge.
Ja bym kupiła jeszcze coś innego, a mianowicie słownik Longmanna - Dictionary of Contemporary English - jest po prostu świetny!!!! :)
Zgadzam się w pełni.Ale osoba pytajaca o rade chciała wybrać jeden spośród dwóch wymienionych przez siebie słowników-pewnie decydują tu koszty zakupu.Inna sprawa,że ten nowy słownik jest naprawdę wart swojej ceny ale nie wiem czy dla osoby zainteresowanej jego zakup wchodzi w grę.Jeśli tak to gorąco polecam.
cześć; Cambridge z tych dwóch, które wymieniłeś. jednak osobiście polecam Longman Active Study; kupiłem ten słownik i jestem z niego całkowicie zadowolona; pozdrawiam
Rzeczywiście kieruję się głównie ceną i wolałbym wybrać któryś z tych dwóch przeze mnie wymienionych ew. porównywalną cenę ma Longman Active Study, więc w sumie już mam 3 do wyboru! Teraz to już zupełnie nie wiem! Oczekuję głównie, żeby angielskie tłumaczenie angielskich słów było jasne dla mnie (a więc dla poziomu intermediate lub upper-intermediate). Może ktoś jeszcze mi podpowie? Wydawało mi się że Oxford będzie najodpowiedniejszy (korzystałem przewżnie z podręczników Oxford University Press) ale widzę że polecacie raczej Cambridge lub Longmana, więc stąd mój problem z wyborem.
z tych dwoch zdecydowanie polecam Wordpower
Jeśli chodzi o prostotę języka definicji to Wordpower jest rzeczywiście dobry.Niestety czasami aż za dobry bo w pewnych sytuacjach nie uwidacznia w zadowalającym stopniu subtelnych różnic znaczeniowych a to może byc problem dla osób uczących się całkowicie samodzielnie bez możliwości konsultacji z nauczycielem.Jeżeli masz kogoś kto pomoże ci rozwiać ewentualne wątpliwości to śmiało sięgaj po Wordpower.
Czy ktoś jeszcze miał styczność z tymi słownikami i może je porównać? Również mam dylemat który wybrać.
Nikt nie może nic napisać na temat tych słowników?
Witam,

mam te wszystkie słowniki, więc mogę porównać; i tak:

Oxford Wordpower - świetny dobór wyrazów i znaczeń, dodatkowo dobre polskie odpowiedniki; znakomity słownik na poziomie średniozaawansowanym, zdecydowanie lepszy niż "duży" jednojęzyczny, który podaje za dużo informacji.

Cambridge\Longman\Oxford w wersji "Advanced" - podobna jakość, ale:

Cambridge - najlepsze przykłady
Oxford - najlepsze definicje, ale
Longman - ogólnie dobry, może i najlepszy

O ile więc ktoś jeszcze nie przygotowuje się do CPE czy CAE, tylko zdaje maturę lub Firsta, Oxford Wordpower może być świetny. Ale, może się zdarzyć, że trudnego wyrazu czy zwrotu tam nie znajdziecie.

Z drugiej strony są przecież darmowe słowniki jednojęzyczne online (to samo co w książce!) - jeśli korzysta się z nich raz na tydzień, spokojnie można to robić w necie. Nie pamiętam które, ale co najmniej dwa z w/w dostępne są za darmo.

Co do Active Study - nie znam, nie wypowiadam się.

Hope it helps :).
Dzięki za odzew, ale zależało mi na porównaniu wordpowera, learner's dictionary i active study, bo nie czuję się na siłach kupić od razu duży słownik angielski. Ktoś może pomóc?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa