Książki po angielsku. Jakie? Jak je czytać?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej. Chciałabym zacząć czytać książki po angielsku.
Jestem na poziomie Intermediate. Jakie książki polecacie? :)
I co ze nieznanymi słówkami? Czytać książkę ze słownikiem, czy jak?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
:)
Czytaj powoli, zwracając uwagę na konstrukcje gramatyczne i na prepositions - nie skupiaj się tylko na treści. Jeśli nie dasz rady wywnioskować słowa z kontekstu podkreśl, a potem sprawdź w słowniku - chyba że zależy ci tylko na ogólnej poprawie rozumienia, a nie poszerzaniu słownictwa.
Ja jestem na FCE i czytam normalne dostępne pozycje - nic wysublimowanego, ale taki Harry Potter czy jakieś fantasy dla młodzieży z żywą akcją i niezbyt skomplikowanym językiem jest w sam raz.
No i jest cała seria książek specjalnie przystosowanych do nauki angielskiego Easy readers. Ja nie korzystałam, ale inni ją chwalą.
Moja korepetytorka podsunęła mi do czytania i...słuchania świetnie przygotowane książki wydawnictwa Macmillan.Czytasz specjalnie przygotowaną książkę,potem bierzesz płytę CD na której jest ona czytana przez lektora i człowiek się nie nudzi,nauka idzie łatwiej.Na końcu książki jest słownik i ćwiczenia ułatwiające utrwalenie nowych słówek i zwrotów.
Są dwie grupy książek, od których warto zacząć naukę czytania po angielsku.

- Książki pod redakcją prof. Jemielniaka, wydawane przez Wydawnictwo TELBIT(www.telbit.pl).
Są to podręczniki opracowane na podstawie znanych powieści angielskich. Zawierają treść,
komentarze gramatyczne, ćwiczenia i słowniczki na marginesie.
W sieci można znaleźć ich audiobooki.

- Książki dwujęzyczne, w których na stronach parzystych jest tekst angielski, a na nieparzystych jego odpowiednik polski. Każdy z czytelników powinien sobie opracować własną metodę czytania. Nie należy czytać tekst angielski i polski zdanie po zdaniu.
edytowany przez bejotka: 16 kwi 2011