nauka angielskiego od samego początku- jakie książki są najlepsze

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym się poradzić, jakie książki są najlepsze dla ludzi którzy chcą się zacząć uczyć ang. (od samego początku). Chodzi mi o jakiś zestaw książki+ płyty cd. Kursy i zajęcia grupowe odpadają z braku możliwości regularnego uczęszczania, dlatego też pytam się o KSIĄŻKI + PŁYTY CD
Mnie się ogromnie podoba seria New English File i sądzę, że na początek jest całkiem dobra. Mają ciekawe teksty i nagrania, na początek w sam raz :).
Możesz sobie zobaczyć serię - google i chomikuj pomoże.
New English File to bardzo fajna seria, ale do pracy w grupie albo z nauczycielem, a nie do samodzielnej nauki.
Jestem tego samego zdania.
Wprawdzie nie jestem (jeszcze) nauczycielką, ale ciężko by było się uczyć ze zwykłego podręcznika osobie która nie ma kontaktu z nauczycielem i dajmy na to nie rozumie jeszcze poleceń z tegoż podręcznika.
Jakbym zaczynała naukę nowego języka to pewnie korzystałabym z jakiegoś kursu książkowego z płytą, typu Angielski, No problem (supermemo), czy jakiś inny kurs językowy. W sumie ja korzystam z tego w wersji hiszpańskiej(no hay problema), ale struktura tego kursu mi się podoba.

Nie chcę tutaj robić reklamy temu kursowi, więc może ktoś inny będzie miał jakieś propozycje. :)
Cytat: paulina0593
Chciałabym się poradzić, jakie książki są najlepsze dla ludzi którzy chcą się zacząć uczyć ang. (od samego początku). Chodzi mi o jakiś zestaw książki+ płyty cd. Kursy i zajęcia grupowe odpadają z braku możliwości regularnego uczęszczania, dlatego też pytam się o KSIĄŻKI + PŁYTY CD

Bardzo duży wybór takich materiałów znajdziesz na stornie znajdziesz na stronie http://www.jezykiobce.pl/, polecam szczególnie "Angielski Kurs podstawowy - Nowa Edycja", następnie "Angielski Krok po krok".

Warto też skorzystać z podręczników:
- "Mówimy po angielsku" L.L. Szkutnika.
- "Kurs audio - Angielski" Henryka Krzyżanowskiego (2 częśći).
A ja jestem zdania, że samodzielna nauka języka z pomocą podręcznika jest trudniejsza niż bez niego (chociaż to być może moje osobiste odczucie). Kiedy zaczynałem uczyć się samodzielnie niemieckiego wyznaczyłem sobie na początku kolejność tego czego będę się uczył. Po pierwsze miały to być słówka z poziomu A1-A2. W tym niezwykle pomocne są programy komputerowe takie jak profesor Klaus (z tego akurat ja korzystałem). Następnie gramatyka z tego poziomu. Jako zwieńczenie starań należy wykonywać testy kiedy osiągasz wyniki na poziomie od 90-100 znaczy ze opanowałaś materiał. I taka nauka jest ok. jeżeli uczysz się samodzielnie. Natomiast uczenie się materiału z książek kursowych dla mnie osobiście zawsze było niszczące straszliwie i doprowadzało mnie do stanu skrajnej irytacji. Polecam Ci programy z serii profesor Henry one mogą z powodzeniem podręcznik zastąpić, a i wymowę można skuteczniej poćwiczyć :)
Dobrą pozycją do samodzielnej nauki angielskiego od podstaw jest język angielski dla początkujących Irena Dobrzycka, Bronisław Kopczyński
wydawnictwo: Wiedza Powszechna
Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Chodzi o to, ze osoba dla której szukam takiej książki chce się nauczyć angielskiego by być w stanie np. poradzić sobie w restauracji czy w zakwaterowaniu podczas pobytu za granicą. Nie ma w planach nauki by biegle posługiwać się językiem ale żeby chociaż ogarniać podstawowe rzeczy
Cytat: paulina0593
Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Chodzi o to, ze osoba dla której szukam takiej książki chce się nauczyć angielskiego by być w stanie np. poradzić sobie w restauracji czy w zakwaterowaniu podczas pobytu za granicą. Nie ma w planach nauki by biegle posługiwać się językiem ale żeby chociaż ogarniać podstawowe rzeczy

W takim razie najlepszą książką do nauki komunikacji będzie język angielski dla początkujących Ucz się Sam Johnson wydawnictwo literackie.
Z mojego chomika można ściągnąć tą książkę z płytami.
http://chomikuj.pl/Ava6
hasło do chomika ava
Polecana tu Dobrzycka tez jest dobrą książką do nabycia mocnych podstaw ,tylko jest nieco archaiczna.
ja polecam kurs komputerowy supermemo, albo angielski dla początkujących albo rozmówki angielskie. http://www.supermemo.pl/angielski_podstawowy
ceny są niskie a metoda skuteczna, i tyle.
Aha, przed zakupem możesz sobie to potestować za darmo na platformie www.supermemo.net i wtedy zdecydować o ew. zakupie.

Marcin
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę