Nauka języka

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć
mam problem jak nauczyć się skutecznie języka angielskiego
isć do szkoły czy jest jakiś konkretny materiał od a do z nauki
przez parę lat nauczyłem się wiele słów z angielskiego ale nie potrafię sklecić zdania
lub porozmawiać w uk nie potrafiłem nawet zamówić na stacji jedzenia
normalnie porażka

To zależy od motywacji, czy potrafisz się zmobilizować i uczyć się przynajmniej tą godzinę dziennie bez bata nad głową?
hej! Mam pytanko, w jaki sposób mogę oglądać filmy angielskie z angielskimi napisami?
Słyszalam, że dzięki temu jesteśmy bardzo osłuchani w języku.
Sposobów jest wiele. Zresztą nie muszą to być konkretnie filmy, mogą to być różne materiały wideo, jakich pełno jest w necie. Jeśli jednak chodzi Ci konkretnie o filmy, to kupując film w formacie DVD masz możliwość włączyć w nim napisy angielskie. W wielu supermarketach stoją kosze pełne filmów w niskiej cenie, wiadomo że to nie jakieś nowości, ale w końcu chodzi o naukę, a nie typowe oglądanie filmów dla relaksu. Oczywiście jest to dobra metoda aby się osłuchać, ale pod warunkiem że jak trafiają się nowe słowa, to wypisujesz je sobie i sprawdzasz w słowniku. Inaczej będziesz tylko lepiej rozumieć to co już znasz i nie będzie postępu.
dzięki bardzo za odpowiedź:)
Ale jeżeli chodzi mi o filmy na internecie, bądź ściągnięte to jest możliwość obejrzenia ich z napisami angielskimi, kiedyś coś słyszałam o programie Napiprojekt?