Kończę obecnie kurs angielskiego z Effortless English ( http://effortlessenglishclub.com/ ). Wszedłem na stronę, zapłaciłem w przeliczeniu ok. 300 zł i sciągnałem ten kurs, no i uczyłem się. Jaka jest moja opinia? Jest to najlepszy kurs angielskiego jaki w życiu miałem i nie ma nawet porównania do jakiegokolwiek innego sposobu nauczania. Mimo, że strona wygląda tochę w stylu "telezakupy mango" to jednak naprawdę warto skorzystać z tego kursu. Jest to kurs dla średniozaawansowanych i właściwie trzeba już umieć angielski na tyle, żeby zrozumieć tego gościa (na youtube pełno filmików z nim po wpisaniu AJ Hoge lub Effortless English).
Kurs wyróżnia się całkowicie na tle innych kursów angielskiego. Po pierwsze, przynajmniej jeśli chodzi o mnie, chce się uczyć i z chęcią sięga się po niego, tu jest właśnie dlaczego jest on "Effortless", bo naprawdę robiłem to dla przyjemności. Dużą zasługe ma w tym prowadzący kurs, Amerykanin z San Francisco, nauczyciel angielskiego na uniwersytetach na Dalekim Wschodzie i w USA, AJ Hoge, bardzo inteligentny i mądry człowiek i zupełna odwrotność stereotypowego, głupiego Amerykanina:
Daje on wiele energii do naszego uczenia, jego styl prowadzenia zajęć jest bardzo ciekawy i przyjemny, a tematy poruszane w ok. 30 lekcjach dotyczą głównie osiągania sukcesu w życiu, prez co mogą być bardzo przydatne i naprawdę często są bardzo ciekawe i bazują na książkach największych światowych trenerów psychiki.
A.J. Hoge został nigdyś zwolniony z pracy za stosowanie swoich metod nauki, gdyż są one, najczęściej, zupełnym przeciwieństwem tego, co stosuje się w szkołach (np. uważa on, że wszelkie uczenie zasad gramatyki jest całkowicie nieskuteczne, a nauka powinna przebiegać tak jak języka ojczystego uczy się małe dziecko), jednak jego metody są bardzo skuteczne i bazują na najnowszych badaniach naukowych dotyczących przyswajania języka obecego oraz opiniach poliglotów oraz doświadczeniu A.J. Hoga w pracy ze studentami.
Kurs zawiera ok. 30 lekcji audio po 1 godz. każda plus kilka dodatków filmowych, które możemy oglądać osobno. W każdej lekcji są 3 pliki:
-Main audio- jest to artykuł w którym AJ Hoge poprostu mówi przez ok. 15-20 minut na temat związany z omawianą książką czy też techniką osiągania sukcesu. Mówi zupełnie naturalnie, tak jakby z nami rozmawiał.
-Vocabulary- w tej krótkiej lekcji AJ tłumaczy trudniejsze słowa z artykułu, opisuje każde z tych słów i podaje wiele synonimów.
-Mini story- to najważniejsza część, tu AJ opowiada, a raczej "pyta", historyjkę z wykorzystaniem powyższych słów, podobną jaką opowiada się dzieciom, chodź kurs jest dla dorosłych, jednak polega to na tym, że prawie cały czas zadaje nam pytania, np. Był sobie chłopiec o imieniu John. Jak miał na imię chłopiec? [i wtedy mamy odpowiedźieć, chodzi o to, żeby to zrobić jak najszybciej] i po chwili słyszymy jego odpowiedź. Lekcja ta uczy automatycznego używania gramatyki.
A w połowie kursu także:
-POV strory- krótsza historyjka opowiadana w innych czasach, ale tu mamy poprostu słuchać.
Jeśli mamy zamiar skorzystać z tego kursu to musimy wiedzieć, że jest to ok. 400 godzin słuchania, gdyż każdą lekcję należy powtarzać wielokrotnie, wg. załączonego przewodnika, mi udało się to zrobić przez ok. 3 miesiące, ale zajmowało mi to cały dzień, akurat miałem dużo czasu. Jednak nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić. Jeśli słuchamy przez 2 godziny dziennie to kurs zajmuje 6 miesięcy. I naprawdę trzeba wykonywać wszystko zgodnie z przewodnikiem, powtarzać nawet wtedy, gdy wydaje się, że wszystko umiemy, inaczej, bez powtarzania, ta metoda nie będzie dziełać odpowiednio.
Jakie efekty? Moje zdolności jeśli chodzi o angielski wzrosły ogromnie. Zyskałem bardzo dużo pewności siebie podczas mówienia po angielsku, mówię o wiele płynniej, szybciej, łatwiej znaleźć słowa, rozumiem o wiele więcej. Generalnie postęp jest ogromny. Naprawdę polecam ten kurs, gdyż łączy on ze sobą ogromną skuteczność i łatwo przychodzącą chęć do nauki, nie trzeba się zmuszać, ale naprawdę z przyjemnością się uczy.
Warto też zapoznać się z 7 zasadami skutecznej nauki języka wg. AJ Hoga, całkowicie tu się z nim zgadzam:
http://www.effortlessenglish.pl/p/7-zasad.html