Również polecam Ci zaczęcie od Supermemo jak przedmówcy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś miał również inny dodatkowy kurs jak redpp.
Supermemo ma tę zaletę przy samodzielnej nauce, że dyscyplinuje. Program ustala ci dzienną porcję powtórek i tak łatwiej jest zmobilizować się do codziennej nauki.
Nigdy nie ucz się odseparowanych słówek.
Ja, kiedyś uczyłem się z Supermemo 98 bazy słówek do niemieckiego. Wszystko zapomniałem.
To jest nienaturalne dla mózgu, bo słówka są abstrakcyjne i łatwo je zapomnieć.
Trzeba się uczyć poprzez ciągłe powtarzanie całych zwrotów i zdań. Nie chciej zrobić jak najwięcej, tylko przerabiaj ciągle te same podstawowe zwroty w różnych kontekstach. Nauczysz się w ten sposób najważniejszych konwersacyjnych zwrotów i podczas rozmowy będą ci przychodzić do głowy.
Ucząc się ciągle tych samych zwrotów w różnych kontekstach unikniesz sytuacji, że uczyłeś się długo, a tu podczas rozmowy nie będziesz mógł wydusić z siebie prostych zdań.
Pamięć wymaga odpowiedniej liczby powtórek w przedziale czasowym.
Innym dobrym ćwieczeniem jest słuchanie ciągle tego samego. Np. włącz youtube, znajdź coś z podstawowych rzeczy i wpisz "youtube repeater". Słuchaj na okrągło tego samego nagrania podczas innych zajęć na komputerze.