Hej,
Mam 33 lata, po dłuuugiej przerwie w nauce języka postanowiłem do tego wrócić, tym razem na poważnie, cel za 3 maksymalnie 4 lata wybyć z Polski i pracować w branży (związana z IT) w angielskojęzycznej firmie. Teoretycznie perfekcyjna znajomość języka angielskiego nie jest mi potrzebna (mało ludzi dla których angielski jest pierwszym językiem), wystarczy mi dobre i bezproblemowe dogadanie się i zrozumienie tyle, że tak samo jak staram się nie kaleczyć za mocno języka polskiego, podobnie będę chciał postępować z angielskim.
Kilka dni temu po głębszej anazlizie tego i innych miejsc kupiłem tablet z mobilnym No Problem+ od Supermemo, wczoraj doszło Extreme English 2012. Uczę się po 30 jednostek jednego i drugiego, póki co idzie gładko ale wiadomo - raczej same powtórki (zaczynam od zera). Interesuje mnie po ile stron dziennie uczyć się żeby z jednej strony nie mieć za miesiąc 500 powtórek, a z drugiej nie skończyć kursu za 10 lat... czy warto naukę jeszcze czymś uzupełnić? Może jakaś książka do gramatyki? "Essential English Grammar",
"English Grammar in Use" albo "Wielka Gramatyka języka angielskiego"? Problem z nimi mam taki, że są zbudowane tak trochę "słownikowo"... kilka stron na jeden temat i wyczerpanie go możliwie jak najbardziej... przekłada się to na masę wkuwania, wyjątków, wszystko na pamięć..... no chyba, że tak to ma wyglądać z gramatyką :-)
Kolejne pytanie mam odnośnie części pakietu Extreme English 2012, jest tam m.in. English Idioms, Phrasal Verbs, Irregular Verbs... czy wplatać te kursy do nauki już teraz? Np. po 5 czy 10 stron żeby nie przedobrzyć z ilością czy zostawić na później, a jeśli tak to na kiedy? W pakiecie jest też i English Grammar ale czy warto, czy nie pokrywa tego co jest w No problem+, może jednak lepiej pouczyć się z jakiejś książki ?
Prócz tego staram się bardziej osłuchiwać z językiem, tzn. słuchać rozmówek, oglądać filmy.
Wiem, sporo tych pytań ale może ktoś znajdzie chwilę żeby odpowiedzieć, wszelkie rady czym uzupełnić mój plan (póki co No problem+ + Extreme English 2012) mile widziane i z góry dzięki za pomoc.
L.