nauka angielskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem po kursie językowym na poziomie A2. Jaki waszym zdaniem będzie najlepszy sposób na kontynuacje nauki. Ja póki co powtarzam wyrywkowo całą książkę poziomu A2 i codziennie oglądam serial Extra English oraz zamierzam chodzić na korepetycje żeby z kimś gadać po angielsku. Jakie proponuje metody efektywne metody nauki, które szybko dałby rezultaty?
ksiazka do gramatyki - Siuda (ta zółta 10-15zł) lub/i Aleksadndra Borowska Wielka gramatyka języka angielskiego (dużo większy zakres materiału)
ang.pl - tutaj zjadziesz porady materiały (zakąłdka forum) - poklikaj
youtube - filmy, lekcje i to co chcesz i jeszce więcej
podkasty/podcasty

google - reszta i jeszcze troche

Jak poznałes torche wymowe to do B2 mozna smameu sporo zdziałać. Trzeba ćwiczyć... Zwiedzaj język - dobra rada. Czym więcej urozmaicenia tym łatwiej wchodzi. Przemyśl na co kałaść największy nacisk (mówienie, pisanie itd.) Gramatyka moze być trudna, ale czym szybciej załapiesz tym lepiej na przyszłość.
edytowany przez emil05: 07 lip 2014
Będąc na poziomie A2, ciężko uczyć się z kontekstu i rozumieć jakieś bardziej wyszukane teksty i wypowiedzi. Więc chyba najlepiej zacząć kurs na poziomie B1 i podążać dalej. Jak Ci się w dotychczasowej szkole podobało, to możesz tam zostać. Nie ma czegoś takiego jak szybkie metody :) Jakby były to już dawno byś o nich wiedział.
Cytat: browar25
Będąc na poziomie A2, ciężko uczyć się z kontekstu i rozumieć jakieś bardziej wyszukane teksty i wypowiedzi. Więc chyba najlepiej zacząć kurs na poziomie B1 i podążać dalej. Jak Ci się w dotychczasowej szkole podobało, to możesz tam zostać. Nie ma czegoś takiego jak szybkie metody :) Jakby były to już dawno byś o nich wiedział.

W mojej szkole kurs będzie w październiku. Chciałbym przez wakacje mieć kontakt z językiem i się też uczyć jakie metody byś zaproponował?
Myślę, że warto próbować czytać jakieś nieupraszczane teksty już teraz i tłumaczyć je i potem czytać na głos. Mogą być jakieś artykuły o tematyce ogólnej. https://www.ang.pl/nauka/artykuly/list_category/2 - tu masz z wypisanym słownictwem. Na początku takie czytanie artykułów może być ciężkie, ale sporo się w międzyczasie nauczysz. Możesz też jakiś kurs do samodzielnej nauki przerobić jak np. Assimil lub jakieś z wydawnictwa Edgard lub Supermemo. Ważne żeby zawsze dbać o wszystkie sprawności językowe. Czyli jak pracujesz z takim artykułem, to nie tylko go czytać, ale czytać go na głos. Przepisać go, spróbować streścić własnymi słowami i napisać streszczenie. Tu masz trochę nagrań dopasowanych do poziomu A2: https://www.youtube.com/channel/UCuUU82YpcfA2cbIp2rQSLFA
Tak jak już poprzednicy wspominali, musisz przede wszystkim praktykować i ciągle podnosić swoje umiejętności. Kto się nie rozwija, ten cofa się w rozwoju. Korepetytor to może być bardzo dobre rozwiązanie. Może zaciekawi ciebie angielski przez skype. Jeśli chciałbyś się uczyć to jest chyba ciekawa opcja. Możesz też poszukać sobie po prostu jakiegoś anglika do porozmawiania i w ten sposób praktykować.
Pozdrawiam
edytowany przez szopenek2: 12 lip 2014
Postanowiłem przerobić kurs angielskiego supermemo. Do tego korepetycje od czasu do czasu. Gdzie można znaleźć kogoś do romwianai po angielsku na skypie?
jaki kurs angielskiego byscie polecali?
Temat przeniesiony do archwium.