Nauka angielskiego a dysortografia/dysleksja

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Staram się sumiennie uczyć angielskiego od pewnego czasu, aktualnie jestem na poziomie a2-b1. Do nauki używam programu Profesor Henry słownictwo 1 i 2 oraz Profesor Henry Intensywny kurs. Moim celem na ten moment jest nauczenie się języka na tym poziomie ,żebym mógł czytać ze zrozumieniem książki, artykuły z zakresu zarządzania, finansów - po prostu na ten moment to jest mi potrzebne. Tu pojawia się niestety problem, jeśli chodzi o pojedyncze zdania które są w programach do nauki to je bez problemu rozumiem natomiast jak przychodzi co do tekstów na stronach internetowych, testach rekrutacyjnych z języka , czy właśnie w książkach jest już kiepsko. Staram się na bieżąco poszerzać słownictwo ale efekty są średnie

I tu pojawiają się moje dwa pytanie:

-jak się uczyć żeby rozumieć lepiej tekst czytany (jak słucham rozumiem więcej niż jak czytam)

-mam stwierdzoną dysortografię w internecie czasami przewijają się informacje ,że dysortografia/dysleksja mają wpływ na naukę języka obcego. Jak powinny się uczyć angielskiego osoby z dysortografią/dysleksją czy ta wada ma w ogóle wpływ na wybór metod nauki, postępy w nauce.

Tak jak wspomniałem na początku bardzo zależy mi na zwiększeniu efektywności nauki angielskiego. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Chcesz rozumieć teksty to przerabiaj teksty z określonym słownictwem/konstrukcjami.
Dysortografia w bardzo małym stopniu utrudnia czytanie co z tego jak napiszesz "muzg" czy "mózg" i tak wiesz o co chodzi i podobnie jest w angielskim. Jak masz pamięć słuchową to pisz ze słuchu i będziesz się łapać co źle piszesz... ?
Przerabiaj zadania strikte pod to co chcesz umieć.
Musisz pomyśleć co sprawia kłopoty w rozumieniu tekstu (czy to gramatyka, słowa, idiomy...) . Czytaj na głos żeby ułatwić zrozumienie (nawet kilkakrotnie i całe zdania).

Może kup sobie to http://www.prestonpublishing.pl/8-angielski-business
+czasowniki frazowe i czasy.
Przepisuj po 10 zdań i czytaj na głos po ang. Potem tłumacz z polskiego na ang. aż wyrobisz sobie płynność.

ćwicz, ćwicz, ćwicz
systematycznie, systematycznie, systematycznie
edytowany przez emil05: 22 maj 2015
Dziękuję za odpowiedź rozsądnym wyjściem chyba będzie skupienie się na słownictwie z wybranej dziedziny (zarządzanie, finanse, ekonomia) . Udało mi się także znaleźć kilka artykułów na temat dysleksji i nauce języków obcych. Z artykułów jakie czytałem wynika ,że dysleksja to ogólne zaburzenie jakie występuje w procesie uczenia i ma wpływ na naukę języka obcego. Osoby z dysleksją powinny się skupić na nauce angażującej jednocześnie wiele zmysłów.
Jestem otwarty tez na inne sugestie

« 

Nauka języka

»

Brak wkładu własnego