Witajcie Kochani! Zwracam się do Was z wielką prośbą. W połowie stycznia wyjeżdżam do Anglii do pracy. Może pokrótce przedstawię swoją "historię": W piątek dość niespodziewanie przeszłam rozmowę w języku angielskim (interview) z przyszłym pracodawcą; nie wierzyłam, że to mi się uda, gdyż mój angielski nie jest najlepszy - wg. mnie to poziom B1 (może to B1 jest nawet trochę na wyrost). Jednak udało się! Chciałabym w czasie, który mi pozostał podszlifować angielski, marzeniem (pewnie nierealnym w tak krótkim czasie) byłoby skoczyć na poziom B2! W pracy będę miała kontakt z Brytyjczykami i innymi obywatelami UK i nie tylko.
Chyba łatwiej będzie jeżeli podam po krótce z czego korzystam:
-
Angielski w tłumaczeniach 1-4
- anki,
profesor Henry - tam wrzucam nowe słówka, wyrażenia lub zdania
- e-teacher 5.0
- Euro Plus + Angielski z Cambridge
oraz język zawodowy
po za tym podcasty, ćwiczenia z rozumienia ze słuchu, radio BBC w wolnym czasie.
O ile z mówieniem nie mam większych problemów (mówię dość dobrze jak na ten poziom - to stwierdzenie metodyków językowych, rozmówców i lektorów - nie moje!), to rozumienie, np. takiego serialu, radia BBC to za wysoka półka jak dla mnie.
Z uwagi na fakt, iż jadę sama i będę zdana tylko na siebie, muszę i chcę poprawić szybko mój angielski,
Niestety koszty związane z wyjazdem nie pozwalają mi podjąć współpracy z lektorem.
Bardzo proszę o podanie wskazówek (jakże na pewno cennych) dot. samodzielnej szybkiej i efektywnej nauki angielskiego. Nie jestem już pierwszej młodości, ale wydaje mi się, że dość szybko przyswajam wiedzę.
Dziękuję z góry wszystkim, którzy zechcą pomóc.