Skąd brać słownictwo do nauki?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam typowe pytanie, jednak na internecie nie znalazłem na to pytanie odpowiedzi. Nie mam żadnych problemów ze słówkami i ich zapamiętywaniem. Moja nauka od pewnego poziomu polegała na tym, że wybierałem ze słownika popularne słówka i się ich uczyłem, jednoczesnie sprawdzając w słowniku angielskim ich znaczenie i użycie w zdaniu. Po przerobieniu całego słownika chciałem zabrać się za filmy/książki i nieznane słowka tłumaczyć sobie, a następnie uczyć. Niestety mało czasu spędzam w domu(pracuje jako stróż), a w pracy posiadam tylko telefon i przechodzenie z filmu na słownik w telefonie, wyszukiwanie znaczenia na nim jest strasznie nieefektywne. Zajmuje mase czasu, a efekty są mizerne np. 5 slowek przy 30 minutach pracy. Zastanawiam się czy są może na internecie listy słówek lub coś podobnego na wysoki poziom angielskiego. W internecie znajduje tylko listy dla początkujących i najcześciej dotyczące rzeczy lub zwierząt, zamiast potrzebnych do rozmów na wyższym poziomie słów jak "przynajmniej" lub "najwyraźniej". Czuje się strasznie zdemotywowany do nauki, gdyż z takim tempem, opanuje angielski dopiero na emeryturze. Mam nadzieje, że ktoś zna jakąś metode nauki dla ludzi którzy nie mają problemów ze słówkami, ale mają problem ze znajdywaniem tych słówek.
memrise.com - portal do nauki m.inn.angielskiego .Wszystkie poziomy języka ,listy tworzone przez uczacych się - ,dużo list polskich ,niektóre mają tak zaawansowane słownictwo,że chyba już tylko dla hobbystów.Znakomity system powtórek
jeszcze chce dodać,że jest swietna darmowa aplikacja tej witryny na telefon