Jak zostać tłumaczem ?

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć Wszystkim! Planuję studia na kierunku filologii angielskiej. Jednocześnie chciałabym zostać w przyszłości tłumaczem. Jak można to zrobić... Czy trzeba iść na uczelnię oferującą profil translatorski na magistracie. Czy można też iść na inny profil [nauczycielski] i dobrze tłumaczyć :)?
O ile się orientuję, by zostać tłumaczem przysięgłym [?] trzeba robić płatne studia podyplomowe np. na UJ i potem zdawać egzamin. Słyszałam też, że jest on bardzo trudny.
Spotkałam się też z opinią, że tłumacz to zawód dla wybrańców, dla niewielu.
Byłabym wdzięczna gdybyście mogli podzielić się w tym temacie swoimi uwagami, doświadczeniami, wiedzą :)
http://absolwent.nauka.pl/index.php/id=index/dept=25/cath=419/news=1409/view=1

Choć jestem przeciwny odpowiadaniu poszukaj w www.google.pl, to tym razem tak zrobię, bo naprawdę po wpisaniu : ,, jak zostać tłumaczem" wyskoczylo wiele trafnych wyników. Mimo wszystko podałem odnośnik na górze.
Drogi Kubo, wiem, ze mozna poszukac na google. Napisalam to jednak, po to by dostac odpowiedz od studentow anglistyki, lub lingwistyki o ich wlasnych doswiadczeniach, gdyz te są również bardzo cenne :)
Dziękuję Ci jednak za ten link, dosc ciekawy.
Pozdrawiam! :)
Napisz do biura tłumaczeń :)
Witaj!

A co chciałabyś tłumaczyć? Jest ogromna różnica między tłumaczeniem literatury pięknej, technicznej, naukowej, tłumaczeniem przysięgłym.