jaka trudna ksiazka do gramatyki

Temat przeniesiony do archwium.
cześć,

szukam DOBREJ, TRUDNEJ książki z ćwiczeniami/testami gramatycznymi. Najlepiej, aby było dużo tzw. transformacji/parafraz.

Mam już (niekoniecznie trudne):
Vince Advanced,
Side/Wellman CAE/CPE,
V. Evans Grammarway 4,
V. Evans CPE,
Thompson/Martinet,
Gethin Grammar in Context,
Hewings Advanced,
Krzyżanowski 100 testów (to inna bajka ale mam ;-) )

Czy jest jeszcze jakaś fajna książka?
Bardzo, bardzo mocno potrzebuję na wakacje. Dziękuję z góry za odzew.
Mile widziany krótki komentarz dot. danej książki.
Może jednak ktoś zna jakąś fajną książkę...
Zasadniczo rzecz biorąc to masz komplet co ciekawszych pozycji. We własnej biblioteczce posiadam również "Advanced Learners' Grammar" Mark Foley & Diane Hall. Niestety książka ta nie spełnia kryterium obfitości parafraz. Jest to kolejna, moim zdaniem dobra, książka do gramatyki. Nie spotkałem się niestety ze zbiorem parafraz na rzeczonym poziomie. Sugerowałbym zainteresować się testami do CPE. Wertuję właśnie "Practice Tests for the Revised CPE" (są tego co najmniej trzy części; obawiam się, że klucz trzeba kupić osobno [teacher book też jest]) i parafrazy są w każdym teście, a jest ich sześć w książce. Tylko niestety daje to tylko 36 na całą książke, więc jeśli nie interesuje Cię reszta to przepłacisz strasznie.

Natomiast jeśli chodzi o "fajne książki" to polecam, oprócz tych z listy, "Practical English Usage" Michael Swan - ćwiczeń brak, 653 strony teorii za każdym razem okraszone przykładami; Robin Macpherson "English for Writers and Translators", "Advanced Written English", "English for Academic Purposes", "University English" (tego osobiście nie znam) - omówienie zagadnienia + ćwiczenia (za wyjątkiem "English for...").

I to chyba wszystko co, w chwili obecnej, mogę polecić z książek do gramatyki. Życzę powodzenia. Gdybyś znalazła coś ciekawego to daj znać na forum. Dobrych książek do gramatyki nigdy dość.
http://www.bookcity.pl/index.html?pid=8436

ta ksiazka jest niezla jesli chodzi o parafrazowanie. nie jest droga wiec warto zainwestowac :)
dziekuje serdecznie za odpowiedzi!
Advanced Learners' Grammar - również polecam
Szukam propozycji książek na poziomie zaawansowanym z ćwiczeniami głównie na tłumaczenia i parafrazy, coś w stylu Repetytorium gramatyczne Schefflera czy Zdania angielskie w parafrazie Mataska. Nie chodzi mi o przygotowanie do jakiegoś egzaminu ale utrzymanie i rozwijanie umiejętności na poziomie zaawansowanym.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa