Chcę poszerzyc swój zakres słów

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!!
Chciałabym poszerzyż zakres słów oraz przy okazji powtórzyć sobie gramatykę. Uczę sie angielskiego już dość długo. Uważam, że mój poziom jest raczej średnio zaawansowany. Na studiach miałam język biznesowy. Mam rok przerwy w nauce angielskiego. To są moje ostatnie wakacje, więc chciałabym sobie popracować nad doskonaleniem języka. I tu mam dylemat. Nie wiem czy wybrać sobie książki, które przygotwują do certificatów np do fce i potem jak już sobie "przerobię" taką ksiażkę to przejść sobie potem do wyższego poziomu. Czy po prostu kupic sobie jakiś kurs z płytami. Dodam, że nie zależy mi żeby od razu zdawać jakieś egzminy na znajomość języka. Chce szlifować angielski:)
Może byście coś mi doradzili :)
Czy ktos mi pomoże?? Bardzo ładnie proszę :)
jeż setki razy to było omawiane (np na stronach forum o CAE)
jest wiele stron z których można ściągnąć sobie podręczniki oraz książki fabularne

np gutenberg project - wpisz to w wyszukiwarkę a dostaniesz stronę z książkami po angielsku

podręczniki przygotowujące pod egzamin mogą być dobrym rozwiązaniem, bo zazwyczaj pakują ludziom masę nowych słówek i wyrażeń

podręcznik Vincea jest dobry, ale poszperaj na forum, naprawdę często to już bylo
Jeśli uczyłaś się już Business English, to znaczy, że jesteś na poziomie dość zaawansowanym.Nie ma więc sensu, zaczynać od poziomu FCE. Moim zdaniem lepiej bys zrobiła czytając odpowiednia literaturę, moze być biznesowa, może być współczesna obyczajowa. Korzystaj przy tm ze słowników na CD, np Collins YDP lub Oxford PWN. Słownikom tym towarzyszą testery, które pozwalają uczyc sie sprawdzanych słów. Zapisuj też te słowa do baz SuperMemo lub jako pliki eTeachera. Dla przypomnienia całego kursu od poziomu beginner do advanced mogą Ci pomóc pakiety SuperMemo "First Steps in English" i "The Next Steps to English".
Dzięki za odpowiedzi :)
Tak w goóle to jakoś nie jestem przekonana do tego supermemo :) Poczytam sobie o nim w innych wątkach a tym forum :) Zawsze w sumie można kupić sobie wersję ksiązkową z cd na allegro :)
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Praca za granicą