Dobry podręcznik do gramatyki ang. dla śr.-zaaw.

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie! ;) Od kilku lat uczę się angielskiego, teraz również na studiach. Chciałbym, żebyście mi polecili jakiś dobry podręcznik do nauki gramatyki. Maturę zdawałem z niemieckiego i uczyłem się gramatyki z takiego repetytorium Bęzy, czy jest jakiś odpowiednik tej książki dla uczących się angielskiego? Zależy mi, żeby zagadnienia były opisane dość szczegółowo i żeby książka zawierała ćwiczenia.

Macie jakieś propozycje? Z góry dziękuję za pomoc!
Ja osobiście uczę się z książek wydawnictwa Cambridge, edycji * Grammar in Use [Essential, English, Advanced]. Chwalę sobie również książkę Grammar and Vocabulary for Cambridge CAE & CPE, ale ogólnie rzecz biorąc to z wieloma książkami styku nie miałem, więc jakoś tak trudno mi je do czegokolwiek porównać.

Proponuję Ci zalogowanie się na stronie englishtips.org i ściągnięcie kilku gramatyk, a wtedy sam najlepiej zobaczysz co, jak, gdzie i dlaczego. ;) No, ewentualnie możesz wywędrować do jakiejś księgarni językowej i spędzić tam dobre półgodziny przeglądając podręczniki. ;p
Dziękuję za wskazówkę, tylko ja bym wolał chyba, żeby ten podręcznik był napisany po polsku. :D
Pewnie chodzi o tą książkę: http://tinyurl.com/27r2yt ale książki typu "murphy" jak najbardziej są godne polecenia.

pzdr
To polecam nową pozycję wydawnictwa PWN-"Let's Play Grammar" (zielona okładka)z komentarzem gramatycznym po polsku oraz serię Grammarway (część 3 i 4) do dodatkowych ćwiczeń-komentarze po polsku są tylko w części 1 i 2 tej książki ale jest warta zakupu ze względu na dużą ilość ćwiczeń.
To polecam nową pozycję PWN- "Let's Play Grammar " (w zielonej okładce) z komentarzem gramatycznym po polsku i serię Grammarway (4 części, 2 pierwsze z komentarzem po polsku).
Tu jest link do przykładowego opisu tej książki:
http://wysylkowa.pl/ks404814.html

Tytuł to "Let's study grammar"-podobny tytuł ma książka dla podstawówki stąd moja pomyłka.Ta dla poziomu średniego ma tych samych autorów,podobny tytuł ale zieloną okładkę.
Polecam "let's study grammar" bodaj PWN, ale pewna nie jestem. Bardzo dobra książka, przynajmniej moim zdaniem, wszystko świetnie wytłumaczone :)
Na prawym marginesie tego portalu znajduje się wyszukiwarka. Wpisz tam słowo "gramatyka" i kliknij link "Szukaj". To raczej nie boli. Jak nie znajdziesz nic, co Cię zainteresuje wpisz słowo "Grammar" i powtórz szukanie.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka