słowotwórstwo

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!!! Mam problem ze słowotwórstwem(tj tworzenie czasowników od przymiotnikow i rzeczownikow itp.). Oczywiście znalazłem na tej stronie jak się to robi ale przyznam że nie jest to do końca dobre bo nie ma żadnych regul a sa jedynie pryklady. Czy są jakieś reguły dotyczące tego, albo zna ktoś jakies cenne szkolne wskazówki?? Z góry dzięki POZDRO
hmm.. temat do dłuższej analizy ;-) zapraszam ewentualnie na gg(3694881). Pozdrawiam ;)
Szczerze? Nie chce Cie martwic, ale najlepiej jest uczyc sie tego na pamiec. Jesli napotykasz nowe slowo, np. czasownik: PRODUCE, wypisuj sobie od razu jego tzw. "word family": czyli np. rzeczowniki: PRODUCT, PRODUCTION, przymiotnik: PRODUCTIVE, itd.
Trudno od razu spamietac wszystko, ale jest to tez kwestia oswojenia sie z jezykiem- oczytania, osluchania. Im wiecej czytasz, tym lepiej pewne slownictwo sie utrwala.
Jasne, mozna probowac "zgadywac", ze np. przymiotnik o przeciwstawnym znaczeniu so STABLE - staly, to UNSTABLE, ale np. LEGAL-ILLEGAL. LOYAL-DISLOYAL. Tak naprawde reguly na wiele sie nie przydaja.
Najlepszym sposobem jest uczenie sie slowek, zasady nawet jesli sa to na niewiele sie tu przydadza.
Pocieszeniem moze byc fakt, ze kazda czesc mowy (np przymiotnik) ma okreslona liczbe koncowek (kilka, kilkanascie), po pewnym czasie mozna wyczuc ktora bedzie pasowac do danego slowa.
Nie jest to oczywiscie takie latwe (tego typu transformacje sa rowniez na egzaminie CPE)

dosc latwo sie uczyc tego ze slownika, bo slowa takie jak: economy, economic , economical i economically beda wystepowaly na jednej stronie (problem jest jedynie ze slowami posiadajacymi przedrostki)

Jakos nigdy specjalnie nie przyszlo mi do glowy zglebianie tego tematu, to przychodzi dosc naturalnie wraz z poszerzajacym sie slownictwem

Czasami tylko poznajac nowe slowo warto przy okazji zobaczyc jak wyglada jego przymiotnik , rzeczownik (itd) bo nieraz mozna trafic na rozne potworki, ktore warto znac na egzaminie czy sprawdzianie

Jak dalej chcesz zglebiac tajniki slowotworstwa, to rozdzial na ten temat jest m.in w GRAMMAR AND VOCABULARY FOR CAMBRIDGE ADVENCED AND FROFICIENCY WYDAWNICTWO: LONGMAN ;Richarda Side i Guy Wellman
i w kazdej wiekszej cegle do gramatyki

sie rozpisalem- nudze sie:/

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia