Wymowa angielska

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie do osób uczących się dłużej angielskiego. Jak zobaczycie nowe słowo, to wiecie jak się je wymawia czy sprawdzacie wymowę w słowniku?? Są w ogóle jakieś reguły jak się czyta słówka, czy trzeba sprawdzać w słowniku??
zawsze sprawdzaj w slowniku
Czyli nie ma żadnych zasad, jak np.: w niemieckim??
W niemieckim też są wyjątki :-)
Np. hoch (długie, napięte 'o')
ale die Hochzeit (krótkie, nienapięte 'o')
To samo słowo, ta sama pozycja, a inna wymowa. :-)

W angielskim można się czasami domyślić, jaka jest wymowa danego słowa, ale dla pewności powinno się ZAWSZE sprawdzać jego wymowę. Większość słowników ją podaje, więc z tym nie ma problemów.
Owszem, można "zgadnąć" wymowę słowa, ale niestety są paskudne wyrazy, które są prawdziwymi pułapkami (zawierają dźwięk, którego się nie spodziewasz, albo nietypowo się je akcentuje). Dlatego najprościej nauczyć się alfabetu fonetycznego i robić tak, jak zaleca pakk – zawsze sprawdzać w słowniku.

pozdrawiam
O.
My favourites:

1.miscellaneous
2.annihilation
Tak, w niemieckim też są wyjątki, ale jak widzę st to czytam szt, sch -sz, ck-k, itp. a w angielskim, jak mówicie, nie da się przewidzieć wymowy.
Mi sie podoba para: ewe - you : ta sama wymowa calkowicie rozne litery....
>Mi sie podoba para: ewe - you : ta sama wymowa calkowicie rozne
>litery....

A mnie takie pary:

bow - bow
row - row
sow - sow
bass - bass
lead - lead
polish - Polish

Te same litery, różna wymowa ;-)
a mnie się podobają takie minimal pairs jak surge - search
ja przeważnie sprawdzać nie muszę... po prostu większość "czuję" (podkreślam, że czuję a nie "na czuja") oczywiście zdarzają się pułapki, ale jak raz usłyszę to później już wiem... nie wiem dlaczego tak 'mam', jedni są lepsi z gramatyki, inni ze słówek i słuchu
poza tym warto np. w piosenkach, filmach itd. śledzić text lub po prostu słuchać jak mówią ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CAE - sesja lato 2008

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę