Ponowna nauka

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Angielskiego uczyłam się w liceum, ale ostatnio niestety go zaniedbałam, a zależy mi żeby odświeżyć moją wiedzę. i tu moje pytania- od czego powinnam zacząć, z jakich książek najlepiej skorzystać, no i jak zapamiętać te słówka?? Wdzięczna będę za wszelki sugestie.
pozdrawiam
Hmm, jak długo nie uczysz się angielskiego? :) I zależy co zapomniałaś... :) Grammar? Czy ogólnie... ?

Reading - poczytaj sobie różne opowiadania w internecie. :) Np na stronce: www.e-angielski.com Są tam opowiadanka z wytłuszczeniem trudniejszych słówek.. Bardzo ciekawe i słownictwo nie trudne. :) Polecam.

Listening - Także jakieś nagrania on-line. Bądź płyty w księgarni, na poziom, hmm może na początek szybki elementary, a potem pre-intermediate. :)

Grammar - może jakąś książkę z gramatyką. "Essential Grammar in Use" - Murph'ego. Niezbędna gramatyka, szybka powtórka.

Codziennie troszeczkę, ciężko powiedzieć od czego zacząć, zależy ile czasu chcesz poświęcic na to... :)

Pzdr. :):)
Jeśli chodzi o naukę słówek to odkryłam genialny program!! "Profesor Henry słownictwo". Słówka po prostu same wskakują do głowy :) początkowo kup sobie poziom 1&2. Niektóre będą dla Ciebie dziecinne łatwe (jak dog, house, moon itp.) ale za to przypomnisz sobie wszystko dokładnie, zwłaszcza pisownię. Bo czasem jest tak, ze banalne z pozoru słówko wiemy jak wymówić, ale z napisaniem już gorzej ;) i mogę również polecić książeczki ze strony redpp.com. Na razie jest tylko pierwszy poziom, ale jak na powtórkę w sam raz, ponieważ ta metoda opiera się na tłumaczeniu zdań. To tyle ode mnie, co mi pozwoliło na szybką powtórkę :)
Dziękuję za szybki odzew.
Angielskiego nie używam od 2 lat. Ze względu na przeprowadzkę musiałam skupić się na niemieckim. No i niestety angielski zszedł na dalszy plan. Efektem jest,że jak chcę coś powiedzieć to wchodzi mi gramatyka niemiecka.
Z czytaniem nie jest tak tragicznie. Najgorzej mówienie i słuchanie.
Czasu też nie mam aż tak dużo, ale mam nadzieje,że dziennie uda mi się poświęcić choć pół godzinki.
Popieram propozycję skorzystania z programu "Profesor Henry - Słownictwo 1&2", ale radzę wybrać wersję 6.00, zawiera trochę więcej słówek i nowe ćwiczenia.

Dla przyswojenia sobie innych sprawności językowych bardzo dobre są e-booki Elżbiety Żółtak "Angielski dla leniwych", "Angielski dla leniwych 2" i "Angielskim do mnie mów", które można dostać na allegro.

Poza tym polecam "Profesor Henry - Gramatyka" i pakiety SuperMemo.

Zostaw uwagę