jaka książka do gramatyki - dla mnie?

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym poradzić się o zakup książek do gramatyki. Ucząc się sama w domu korzystam z repetytorium gramatycznego wyd. LektorKlett Donaty Olejnik i z PWN-u, ale to dla mnie za mało. Na przykładzie okresów warunkowych - w repet. LektorKlett wspomniano tylko o inwersji w tych zdaniach (2 przykłady), dopiero tu na forum lepiej to sobie naświetliłam, ale i tak czuję niedosyt. Szukam książki, w której zawarte byłyby (w postaci wytłumaczenia i ćwiczeń z kluczem) wymagania obowiązujące na maturze rozszerzonej/FCE. (Na przykładzie okresów warunkowych - will, would po if; okresy mieszane; inwersja)

Czasem mam wrażenie, że należę do tej grupy ludzi, która nie jest w stanie nauczyć się języka, albo po prostu nie mam odpowiednich źródeł - we wspomnianych książkach wszystko jest omówione tylko na kilku przykładach. Dalej - włączam test w internecie na conditionale, a tam ćwiczenie na zastosowanie if/when w zdaniach warunkowych. Czy to "wszystko" (wiedza tajemna, którą powinno się opanować na FCE/maturze rozszerzonej będąc na poziomie intermediate) jest zawarta w jakiejś książce czy może powinien włączyć mi się zmysł językowy kiedy widzę jakieś zadania pierwszy raz na oczy, a którego natura mi poskąpiła?
Na forum rzuciły mi się w oczy 3 wielkie nazwiska - Murphy, Hewings, Evans - może to coś dla mnie? Chcę się nauczyć angielskiego, ale po przerobieniu rozdziału z repetyt. LektorKlett i PWNu, kiedy przychodzą mi do głowy jakieś wątpliwości, czy chociażby wspomniany test na if/when, ręce mi opadają.

Zwłaszcza, że zamarzyła mi się bezstresowa praca nauczyciela angielskiego (cierpliwość i chęci są, tylko umiejętności brak)

- pyta sfrustrowana ucząca się angielskiego, która wie, jak jest po angielsku "dwutlenek siarki", a boryka się z opisanymi wyżej problemami...
Kup sobie na początek Murphy'ego.
Co do repetytoriów LektorKlett-odpuść sobie.Są pisane zbyt zawiłym językiem i ogólnie są dość nieprzystępne.Ich jedyna dobra książka to repetytorium do niemieckiego.Repetytoria tego wydawnictwa do angielskiego i francuskiego pozostawiają wiele do życzenia.
Możesz też kupić te książki:
http://www.bookcity.pl/588/Longman_Advanced_Learners_Grammar
http://www.bookcity.pl/index.html?pid=18415
Wiele można powiedzieć o pracy nauczyciela angielskiego ale na pewno nie to,że jest bezstresowa, więc może jeszcze przemyśl swoje plany na przyszłość.
Czyli Murphy na początek. To jest najnowsze wydanie, te z 2004 r? http://www.empik.com/english-grammar-in-use-cd-ksiazka,339143,p
Razem z English Grammar in Use Supplementary Exercises można sięgnąć po Hewingsa i po przejściu przez te książki być już na wystarczającym poziomie, żeby b. dobrze zdać maturę rozszerzoną/FCE? Czy może jeszcze jakaś pośrednia książka między intermediate a advanced?
Sprawdź przez wyszukiwarkę na tej stronie, na ten temat znajdziesz kilkaset postów. Przeczytaj je. Moja rada jest taka. Korzystaj przede wszystkim z polskich podręczników, np Szkutnika. Podręczniki angielskie są przez niektórych uważane za lepsze, ale nigdy nie pokażą Ci różnicy między systemami gramatycznymi angielskiego i polskiego, a bez zrozumienia jej trudnośię nauczyć gramatyki.
Grammarway 4- niebieski. Sama się z takiego ucze:-)
>Wiele można powiedzieć o pracy nauczyciela angielskiego ale na pewno
>nie to,że jest bezstresowa

Jesli sie tylko udziela korepetycji, to mozna powiedziec, ze jest prawie bezstresowa.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Studia językowe

Zostaw uwagę