Angielski dla dorosłego- nauka

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
W tym roku zdałam maturę rozszerzoną z angielskiego na 76% czyli nie jest tragicznie:D Ale do rzeczy- moja ciocia poprosiła mnie abym pomogła jej odświeżyć jej angielski- ostatni raz miała go na studiach i dużo zapomniała (właściwie byłaby to nauka od prawie podstaw). Ciocia chce skupić się na mówieniu tak aby do przyszłych wakacji móc dogadać się w sklepie itp.
Czy powinnam skupić się na samym mówieniu czy też np. robić jej dyktanda, dawać do przeczytania jakieś krótkie teksty z których będzie wyłapywać nowe słownictwo, a potem zadawać pytania do tekstu itp.? Wydaje mi się, ze ten drugi sposób będzie lepszy- bardziej rozwojowy. W takim razie czy możecie mi polecić jakieś materiały do nauki- książki, ćwiczenia itp?
Za każdą pomoc z góry dziękuję
Przypominanie języka dorosłym, którzy dawno stracili z nim program, to bardzo ciekawe, trudne, ale trochę też przyjemne zadanie. Dorośli zwykle są bardziej zmotywowani i uczą się chętnie. Ale jeśli uczy ich ktoś z młodszego pokolenia łatwo się zniechęcają, czasami obrażają. Dlatego lekcje z nimi są dość trudne.

Proponuję zacząć od określenia "stopnia zapomnienia". Musisz przeprowadzić z Ciocią lekka rozmowę (żeby nie miała wrażenia, że ją egzaminujesz), z której powinnaś się dowiedzieć co tak naprawdę musisz jej przypomnieć. Ciocia musi być przekonana, że jej tylko przypominasz znany kiedyś materiał.

Jako materiały źródłowe proponuję:

"Język angielski dla wiecznie początkujących" wydawnictwa Edgard. To podręcznik + 6 płyt audio CD + płyta z programem "Vocabulary Trainer". (Jest również wydanie z płytami MP3).

"Mówimy po angielsku" Leona Leszka Szkutnika. To podręcznik + 2 płyty Aaudio.

"Assimil - Języka angielski łatwo i przyjemnie". Bardzo ciekawy podręcznik z płytami CD. Składa się ze 146 lekcji, z których pierwsze 50 wprowadza nowy materiał, a następne powtarzają, rozwijają i utrwalają go.

Nie potrafię z góry określić od czego zacząć, to musi zależeć od Waszej rozmowy. Niezależnie od czego zaczniesz wasze lekcje musisz prowadzić tak, by po każdej z nich Ciocię pochwalić, nawet, gdy na to nie zasługuje.

Każdy błąd musisz pokazywać mniej więcej w taki sposób:

"(Bardzo) Dobrze. Tak też można, ale ja bym to powiedziała (napisała) tak: ...

Albo:

"(Bardzo) Dobrze. Tak też można, ale z ksiązki wynika, że lepiej by było tak: ...

Zobaczysz, że ten sposób pomocy zaskutkuje zadziwiająco!
>Przypominanie języka dorosłym, którzy dawno stracili z nim program,
>to bardzo ciekawe, trudne, ale trochę też przyjemne zadanie. Dorośli
>zwykle są bardziej zmotywowani i uczą się chętnie.

Przepraszam powinno być" "Którzy dawno stracili z nim kontakt".
Dzięki za pomoc.
W czwartek mam pierwsze spotkanie z Ciocią.
A może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
Witam.Moze ta stronka pomoze Twojej cioci odswierzyc zapomniane slownictwo i nauczyc sie szybko kilku nowych zwrotów, zajrzyj więcna te stronke, naprawde warto: http://angielski-metody-nauki.zlotemysli.pl/bezcenneporady,1/
powodzenia
Przecież tam żadnych rad nie ma. Sama reklama tylko. Przestań spamować.
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę