Skuteczność nauki 1000 słów

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :)

Chciałem się zapytać co sądzicie o nauce tysiąca słów, jaka po tym będzie znajomość mojego języka i czy założenie że po nauce tych słów będę w stanie zrozumieć 95% tekstu i w miarę swobodnie mniej lub bardziej gramatycznie wyrażać swoje myśli ??
Jesli dobrze opanujesz gramatyke i nauczysz się 1000 własciwych słówek, to z prostymi tekstami sobie poradzisz.
Na nauce 1000 pewnie nie przestanę bo raczej będę musiał dojść do poziomu biegłości językowe. Ale mogła byś mi przybliżyć na czym ma polegać to opanowanie gramatyczne rozumiem że podstawą są czasy gramatyczne narazi umiem 4 podstawowe Tagże stopniowanie przymiotników, ale nie mam pojęcia co dalej wiem ze muszę nauczyć się przynajmnie 3/4 czasów szczególnie przeszłych. Jak byś mogła o co też Cię bardzo proszę :) Napisz mi co twoim zdaniem powinienem poanować tylko prosze nie mów że wszystko bo na to potrzeba dosyć dużo czasu a ja go zbytnio nie mam :(
Czy chodzi Ci o słowa ze strony http://www.1000slow.pl/

Jeśli tak, to odpowiem, że warto. Słowa są starannie dobrane i algorytm nauki niezły. Brak jedynie możliwości nagrywania własnego głosu i porównywania z głosem lektora.

Po opanowani każdych 20 słów są dwa (niestety tyko jednoelementowe testy) po czym mozesz przejść do następnej dwudziestki. Zawsze też możesz wrócić do poprzedniej setki.
Przy 1000 slow zrozumiesz okolo 75% tekstu, a nie 95%. Aby zrozumiec 95% musisz znac grubo ponad 5000 slowek....
Chodzi mi o stronę www.tysiacslow.republika.pl, od tamtej strony się zaczeło ale postanowiłem że nie będę płacił więc znalazłem darmowy zamiennik :) Dużym plusem jest to, że jest tam napisana wymowa wiec to ułatwia mi naukę :)

75% to i tak bardzo dużo, żeby w takim stopniu rozumieć tekst podczas nauki w szkole trzeba poświęcić na to min 3 lata systematycznej nauki ...
>Chodzi mi o stronę www.tysiacslow.republika.pl

Popatrzyłam sobie na włoski na tej stronie. Trzeba go omijać z daleka. Może angielski jest lepszy, bo przypuszczam, że na nim wzorowano inne języki (posługując się translatorem. Człowiek by takich błędów nie narobił).

Według mnie lepiej jest wejść na tę stronę (tu masz lektora):

http://www.naukotyk.pl/
Tak ale miałbym wielką prośbę do kogoś dobrego z języka angielskiego może z kimś kto miał używał tej listy 1000słów za którą się płaci, żeby przejrzał tą listę z angielskim bardzo bym o to prosił :) I dziękuję wam za każdą odpowiedz w tym temacie ;]
Wymowy z tej listy to raczej się nie ucz.
Jeżeli chodzi o wymowę to wiem że tam są błędy :) chodzi mi o słowa jeżeli naprawdę nie wiem jak wymówić jakieś słowo i mam wątpliwości co do wymowy wchodzę na słownik z Nagraniem Nativ'a :)
>Napisz mi co twoim zdaniem powinienem opanować

To zależy do czego Ci język będzie potrzebny i ile czasu masz.
Słówka jak słówka. Raczej przydatne :) Niemniej jednak wkuwanie samych słówek to według mnie pomysł niezbyt dobry. W zależności od tego do czego Ci język potrzebny, poszukałabym raczej jakiejś książki i się uczyła zdań i dialogów, a przy okazji gramatyki i słowotwórstwa.
Ale chce mieć jakąś bazę podstawową a resztę języka nauczę się jak niemieckiego z telewizji, książek, rozmów na chatach skype itd. Niemieckim mówię biegle tylko że go uczyłem się od małego teraz mam trudniej :( Czy ta lista 1000 słów jest taka sama jak ta z tej płatnej strony ? Może wiesz Eva ?
Nie wiem. I dalej polecam uczenie się z książki/kursu. Nauczysz się więcej i SZYBCIEJ niż z listy słówek i TV.
Lista może być jako dodatek.
A możesz polecić jakąś pozycję w postaci e-booka lub tradycyjnej ?
Niestety nie orientuję się co jest dostępnego na rynku polskim, ale na pewno ktoś tu na forum Ci coś poleci. Pomocne będzie też jeśli sprecyzujesz do czego Ci angielski potrzebny i w jakim przedziale wiekowym jesteś. Książka która przypadnie do gustu 15-latkowi niekoniecznie spodoba się 20-latkowi.
19 lat :)
Dla mnie metoda bez metody. Tak jak napisał/a bejotka, m.in. słabe interwały powtórek, nagranie na sucho, bez przykładów z kontekstem. Studiuję trochę alternatywne techniki do ZZZ i akurat tą metodę oceniam jako zwykłe naciąganie.
Cytat: Mystery1
Witam :)

Chciałem się zapytać co sądzicie o nauce tysiąca słów, jaka po tym będzie znajomość mojego języka i czy założenie że po nauce tych słów będę w stanie zrozumieć 95% tekstu i w miarę swobodnie mniej lub bardziej gramatycznie wyrażać swoje myśli ??
Dla mnie 1000slow.pl jest zdecydowanie za drogie i słabe.
Ostatnio furorę robi golden1000.com
Jakość bez porównania.
edytowany przez gsmuser: 17 sty 2011
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia