Umiem słow nie umiem ich zastosować please help me

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie ostatnio założyłem tutaj temat o nauce słów jeden z życzliwych użytkowników (dzięki mu za to) podał mi link do strony nakotyk z 1111 najpopularniejszych angielskich słów. Nie musiałem się ich za bardzo uczyć tylko przypomnieć i doszedłem do wniosku że problem nie leży w słowach lecz w mojej gramtyce. Nie potrafię sklecić dobrego zdania po angielsku i prosze was o pomoc zostało jeszcz trochę czasu do roku szkolnego 19 dni a chcę się naprawdę podciągnąć proszę o pomoc co opanować wiem że na stronie jest gramtyke ale nie wiem od czego zacząć.

Żebyście mieli pojęcie jak słaba jest moja gramatyka prztłumaczę to co napisałem an angielski.

Hi. I lost make here topic abaout learning english words. One user give me link to website neukotyk with 1111 most populary english words. I must not learn becouse I can this words. I must only repat. And I think problem isn't my word but in my grammar. I can't write good sentance in English and please you about help me. Is still 19 days to start sql year and I want realy correct my grammar I know that here is english grammar but i don't know who have learn.

To jest mój angielski wiem że żałosny jak na trzecią klasę technikum prosze o pomoc bardzo !
Prosze tagże o ocenę i na swoje usprawiedliwienie dodam że zaczełem naukę z j. ang mieisąc przed końcem roku a na początku mam zdawać test czy dopuszczą mnie do matury z ang czy będę musiał zdawać z niemieckiego :(
Hi. I 'lost' (lost to znaczy 'zgubilem' - co zgubiles?) make here 'A' topic 'abaout' ABOUT learning 'english' (zawse duza litera) words. One user
'give' (to ma byc w czasie preszlym GAVE) me 'A' link to 'A' website 'neukotyk' with 1111 most 'populary' POPULAR 'english' (duza litera) words. I 'must not' (nie, to masz czlkowicie zle - tutaj I DID NOT HAVE TO learn (ALE CO? TUTAJ MUSISZ NAPISAC, SLOWO JEST 'THEM') 'becouse' (to slowo akurat nie istnije w jez. ang - BECAUSE) I 'can' (to jest zle slowo) 'this' (this odnosi sie do l. poj, a 'words' to l. mnoga - THESE) words. I 'must' HAD TO only 'repat' REPEAT THEM.
And I think THE problem isn't my 'word' (word to jest slowo, tutaj powinno byc w l. mnogiej WORDS) but in my grammar. I can't write 'A' 'good' (lepsze slowo CORRECT 'sentance' SENTENCE in English and 'please you about help me' (to jst calkowicie zle - powinno byc and will you please help me). 'Is' (kto? co? musisz napisac) (ale to i tak zle, bo 19 to jest l. mnoga, i tu musi byc THERE ARE still 19 days to THE start OF 'sql' (tego to nawet nie rozumiem, nie pisz w skrotach- THE SCDHOOL year and I want TO 'realy' REALLY correct my grammar. I know that here is 'english' (duza litera) grammar but 'i' (ZAWSZE duza litera) don't know 'who have learn' (kto musi sie nauczyc? o czym ty piszesz? - tutaj ma byc OD KOGO (From whom I can learn).
Jejciu jak to przeczytałem to się załamałem mam naprawdę nie wiele czasu żeby poprawić mój angielski bo zależy mi na zdawaniu matury z ang ale muszę być najpierw dopuszczony :( Uczę się 3 miesiące więc wybaczcie błędy i poradzcice co mam przećwiczyć tutaj wyciągnełem wnioski z tego co poniżej napisał kolega ale co jeszcze ?
>...z tego co poniżej napisał kolega ale co jeszcze ?

Hey kid,just for you to know.-:)

Terri is a brisk eighty-year-old lady, let's say, a ‘femme fatale, who has most probably put many TDH hunky dates on ice back in the days, and still ‘dishy,
I assume, but not ditzy, not by any means. :)
Skoro masz już jakąś bazę co do słownictwa, fajnie byłoby gdybyś lubił czytać (naprawdę, mole książkowe mają na tym etapie nauki dużą przewagę :) ). Wybierz sobie coś z easy readers, najlepiej coś co będzie dla Ciebie interesujące, co Cię wciągnie; ważne żebyś rozumiał ponad 90% słów, resztę zrozumiesz z kontekstu, a słowa które powtórzą się kilka razy, zupełnie 'bezboleśnie' zapamiętasz, co rozszerzy Twoje słownictwo. Do tego przydała by się dobra książka do gramatyki, ale nie po to by uczyć się na pamięć reguł, ale żeby ją 'przeglądać', sprawdzać 'dlaczego tak a nie inaczej' gdy zdziwi Cię jakaś konstrukcja lub zwrócisz uwagę na coś szczególnego.
Jeśli nie książka, to artykuły po angielsku, ważne żeby były dla Ciebie ciekawe, jest w sieci wiele portali i blogów na temat IT, motoryzacji, sportu czy szeroko pojętej rozrywki, tak na prawdę dużo więcej niż po polsku.
Na mnie to zawsze działało, szczególnie możliwość wyboru materiału, jednak nie musi na Ciebie (choć warto spróbować), każdy z nas jest inny i musi wypracować swoje metody.

BTW
Tłumaczenie 'słowo za słowo' prawie nigdy się nie sprawdza, choć chyba wszyscy mają taką tendencje na początku. Próbuj przekazać sens wypowiedzi zamiast tłumaczyć każde słowo z osobna kopiując nasze zasady gramatyczne, szyk zdania itp.

Trzy tygodnie to niezbyt dużo czasu, jednak silna motywacja i dużo wolnego czasu (który masz) potrafi zdziałać cuda. Trzymam kciuki.
Dobrze rozumiem o co Ci chodzi a gdzie mogę znaleźć takie teksy bo szukałem w google ale wszędzie są wersje do kupienia :(
Jest na tym forum możliwość przesyłania prywatnych wiadomości?
W każdym bądź razie jeśli chcesz mogę Ci przesłać coś z klasyki, sam zabawę w czytanie zaczynałem od książek dla dzieci, mają dużo prostsze słownictwo:
-20 tyś mil podmorskiej żeglugi
-Podróże Guliwera
-Przygody Sherlocka Holmesa;
-Wyspa skarbów;
-Lord Jim;
-Robinson Crusoe;
-Przygody Tomka Sawyera;
-Biały Kieł;
-Dracula;
-Moby Dick;
-Duma i Uprzedzenie;
-Czarnoksiężnik z krainy Oz;

Wszystkie w wersji skróconej i uproszczonej; każda zawiera słowniczek trudniejszych wyrazów, zeszyt ćwiczeń (co pozwala utrwalić słownictwo i gramatykę) i nagranie tekstu.
Same książki i ćwiczenia to kilka MB, spokojnie którąś mogę Ci przesłać na maila, z wersjami audio może być gorzej ponieważ są trochę większe objętościowo.
a mogę się wciąc i poprosic o Dracule i Lorda Jima????
Pewnie, tylko podaj maila, musi przyjmować wiadomości powyżej 20MB
a superrrr :-D [email] bardzo czekam :-]
Mystery, nie chce cie znechecac, ale na twoim poziomie czytanie nawet uproszczonych wersji ksiazek moze byc za trudne. poszukaj w internecie jakichs krotkich tekstow na poziomie beginner albo lower intermediate i sprobuj na ich podstawie sie uczyc (tlumacz nieznane slowka i ucz sie ich; generalnie staraj sie dazyc do zrozumienia calego tekstu).
A ja mogę? Bardzo proszę :). Sherlocka Holmesa i Dumę i uprzedzenie. [email] . I bardzo dziękuję.
ja bym zaczęła od tabeli czasowników nieregularnych bo jak się ich nie zna i znajdzie w tekście to słownik nie pomoże..
Jeśli to nie problem, to i ja poproszę o Przygody Sherlocka Holmesa i Przygody Tomka Sawyera. Mail [email] Z góry dziękuję. :) Pozdrawiam.
Również jestem zainteresowany pozycjami: Przygody Sherlocka Holmesa,Dracula.
Mail [email]
z góry dzięki :)
pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Inne

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie