Rozumienie ze sluchu :(

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
od roku ucze sie anglika i mam problem w rozumieniu ze sluchu.
Pisanie, czytanie i mowienie OK, ale zrozumienie nawet prostego zdania to dla mnie koszmar. Ostatnio slucham codziennie bbc-radio, ogladam bbc prime i nie widze jakiejs poprawy. Czy to wymaga dluzszego czasu ? ale ile ? Mial ktos taki problem ? Jak sobie z tym poradzic ?
Bede wdzieczny za kazde sugestie.
Pozdr
Kayo
to że po roku nauki nie rozumiesz radia bbc to akurat nic dziwnego.
Lepsze rozumienie przychodzi z czasem - to też prawda.
Może na początek posłuchaj czegoś bardziej na swoim poziomie? Niekoniecznie od razu audycji radiowych. W księgarniach można dostać tzw. readersy (czyli książeczki + (czasami) kaseta - dla różnych poziomów. Ten sam tekst, który jest w książce jest na kasecie. Jeśli wybierzesz odpowiedni poziom, to i gramatyka będzie łatwiejsza, i słówek będzie mniej - łatwiej będzie ci zrozumieć.
A potem dopiero powoli przechodzić do trudniejszych tekstów. Inaczej może to być dosyć zniechęcające.
ja z wlasnego doswiadczenia polecam nauke z programem komputerowym, a konkretnie Profesor Henry Gramatyka i Rozumienie ze słuchu. czesc nazwana "rozumienie ze sluchu" zawiera wlasnie kilkadziesiat roznych nagran, od latwych po trudniejsze. wszystkie sa czytane przez Anglikow, a do kazdego nagrania jest kilka cwiczen, z ktorych ostatnie to uzupelnianie luk w tekscie nagrania, wiec mozesz sobie dokladnie przesledzic tekst: sluchac nagrania i sledzic tekst slowo po slowie. praca z programem wymaga oczywiscie troche samodyscypliny - musisz po prostu przysiasc i odsluchiwac tych tekstow, ale moim zdaniem naprawde warto, zwlaszcza na poczatku nauki, kiedy BBC jest jeszcze za trudne :)

« 

Szkoły językowe