egzamin ustny

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, jestem z okregu lubelskiego i chetnie skorzystalbym z doswiadczen weteranow z poprzedniego roku np. co do egzaminu ustnego:) Po pierwsze: czy pytania sie losuje i jakie sa? (no bo np. w wytycznych podaja temat "banikng":) - to takie tez mozna wylosowac?). Po drugie na czym polega odpowiedz z danej ksiazki i po trzecie czy komisja bardzeij zwraca uwage na tresc czy forme (jezyk) wypowiedzi... napiszcie cos prosze bo nie za bardzo mam wyobrazenie jak to moze wygladac:)
Pozdrowionka - Cinek
Nie jestem co prawda z lubelskiego, ale napiszę, jak było u mnie (Ostrołęka). Pytania były zadawane przez komisję, losowania nie było - jakim kluczem komisja kierowała się przy doborze pytań, nie wiem (może oceniali delikwenta po wyglądzie? :)). Odpowiedź z książki może przybrać naprawdę bardzo różne postaci - od streszczania najważniejszych zdarzeń do wniosków ogólnych, dyskusji o autorze lub miejscu książki w kulturze itd. Forma i treść wypowiedzi oceniane są oddzielnie.
Mógłbyś opowiedzieć dokładniej jak było w Ostrołęce bo ja sie tam zakwalifikowałam w tym roku, bede bardzo wdzięczna.
Z innej beczki: nie wiem jak u Ciebie, Marcinie, ale u mnie komisja nie wymagała jakiejś wspaniałej płynności wypowiedzi. Ważniejsze były raczej informacje, choć oczywiście samymi bezokolicznikami też daleko by się nie zaszło. Więc jeśli ktoś na chwilę zaniemówi z wrażenia ;-), to nic fatalnego się jeszcze nie stanie. Trzeba się otrząsnąć i po prostu iść dalej.

Pozdrowienia
Scobin
Co chcesz wiedzieć? Komisja jest w porządku, co do reszty, to już kwestia szczęścia, żeby trafić na dobre pytania, i elokwencji, odrobina konkretnej wiedzy też nie zaszkodzi. Też mi się zdaje, że płynność nie jest najważniejsza, bo trudno o potoczystą wypowiedź na temat w rodzaju "differences between life in the country and in the city" - w sumie cała wypowiedź to improwizacja, więc nie należy się zbytnio przejmować.
Jeszcze o tym ustnym: tak sobei patrze na dział "general topics" i mysle czy pojawialy sie w poprzednich latach pytania typu "leisure" czy "work"? No naprawde to przeciez tak obszerne zagadnienia ze coz mozna tu przygotowac? Nie mowiac o "banking". Przeciez arkana działalnosci banków sa trudne do przedstawienia nawet po polsku. Czego zatem - z waszych doswiadczen - wymaga komisja? I w jakiej formie zadaje pytania z tych ogolnych tematow?
Druga sprawa to historia i kultura. Tu juz przynajmniej wiadomo czego mozna sie spodziewac ale tez sie tak zastanawiam czy komsija powie "opowiedz nam o Anglii w czasach Tudorów" czy pytania beda hm...no wlasnie. Przedstawcie jesli pamietacie kilka pytan z historii lub kultury, ustroju itp. z ubieglych edycji.
Dzieki za pomoc.
MKocie: co do twojego pytania zadanego w jakims tam miejscu o te strony o historii UK. To wprawdzie tylko o jednym okresie no ale moze sie przyda: http://www.victorianweb.org
Na przykład:

The Hundred Years' War: approximate period and what it was about. (Niekoniecznie trzeba pamiętać, że 1337/1338-1453).

The Anglican Church. Who founded it, when, who's the head of it.

(Pytania autentyczne z zeszłorocznego etapu okręgowego; może trochę pomieszałem, ale sens się chyba zgadza).

Czyli raczej ogólnie.

Pozdrowienia
Scobin
Szczerze mówiąc "general topics" to w ogóle jest nieporozumienie i nie sądzę, żeby komisja specjalnie się do tego przykładała - po prostu nie sposób ad hoc przygotować po angielsku jakiejś składnej wypowiedzi na temat w rodzaju "generation gap" czy "banking".
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa