Polećcie podręcznik do gramatyki dla osoby nie rozumiejącej czasów (dla samouków)

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem, że wątek zapewne był zapewne poruszany wiele razy, ale potrzebuje aby ktoś bardziej doświadczony mnie nakierował

Jestem na takim etapie nauki języka, że bez gramatyki jest mi coraz ciężej. Znam tylko podstawowe czasy.

Poszukuje książki, która jest napisana w prosty i przystępny dla czytelnika sposób. Na swój sposób lekkiej. Najlepiej tłumaczona od podstaw.

pozdrawiam
1) "Język angielski - Czasy i formy czasowe" M. Matasek, wydawnictwo HandyBooks, ogólnie przyjrzyj się książką z tego wydawnictwa fajnie wszystko wytłumaczone i sporo ćwiczeń.
2) "Czasy w języku angielskim. Zasady użycia i ćwiczenia" T. Szarfemberg, wyd. Altravox Press - jest tam tyle różnych ćwiczeń, że po przerobieniu musisz się tego nauczyć :)
3) "Wielka gramatyka języka angielskiego" wyd. Edgard, ciekawa pozycja, jednak ćwiczeń jest mniej niż w powyższych książkach.
4) "English grammar in use" Murphy, wyd. Cambridge - wszystko po angielsku, ciekawa pozycja wielokrotnie polecana już na forum.

Dla mnie osobiście pozycje 1 i 2 pod względem czasów są najlepsze.
Cytat: duszek000
1) "Język angielski - Czasy i formy czasowe" M. Matasek, wydawnictwo HandyBooks, ogólnie przyjrzyj się książką z tego wydawnictwa fajnie wszystko wytłumaczone i sporo ćwiczeń.
2) "Czasy w języku angielskim. Zasady użycia i ćwiczenia" T. Szarfemberg, wyd. Altravox Press - jest tam tyle różnych ćwiczeń, że po przerobieniu musisz się tego nauczyć :)
3) "Wielka gramatyka języka angielskiego" wyd. Edgard, ciekawa pozycja, jednak ćwiczeń jest mniej niż w powyższych książkach.
4) "English grammar in use" Murphy, wyd. Cambridge - wszystko po angielsku, ciekawa pozycja wielokrotnie polecana już na forum.

Dla mnie osobiście pozycje 1 i 2 pod względem czasów są najlepsze.

Bardzo Ci dziękuje! Takiego czegoś szukałem

Jeszcze dwa krótkie pytania:
1. Od, której pozycji najlepiej zacząć przygodę z nauke czasów?
2. Rozejrzałem się trochę za innymi pozycjami. Jeśli miałeś styczność co sądzisz o książkach Pana Janusza Siudy?
Zacząć możesz od 1 i 2, myślę że w HandyBooks lepiej są wytłumaczone czasy.
Siude gdzieś nawet mam na półce, osobiście mi książka nie przypadła do gustu, jednak jest wiele pozytywnych opinii o nich.
edytowany przez duszek000: 29 cze 2014

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę