który słownik wybrać?

Temat przeniesiony do archwium.
Zamierzam w końcu nabyć porządny słownik ang-ang i waham się pomiędzy Longman Dictionary of Contemporary English a Cambridge Advanced Learner's Dictionary - czy mogę prosić o sugestie w tej sprawie?
Biorę również pod uwagę Cambridge Learner's Dictionary - bardziej ze względu na dzieci/młodzież w domu, ale zastanawiam się, czy warto aż tak się rozdrabniać? Z drugiej strony nie mamy w domu współczesnego słownika ang-pol (tylko 4-tomowy Stanisławski sprzed lat).
Nie brałam praktycznie również pod uwagę Oxford Advanced Learner's Dictionary - a może powinnam?
Będę wdzięczna za wszystkie rady i opinie.
Od samego początku korzystam z Longmana i zdecydowanie go polecam, Oxford'a kiedyś miałem, ale definicje mi nie pasowały tzn te z Longmana były prostsze i bardziej zrozumiałe dla mnie.

Małe porównanie słowników znajdziesz na stronie:
http://www.antimoon.com/how/learners-dictionaries-review.htm

Może nie jest najnowsze, ale warto się zapoznać.
Ja korzystam też korzystam z Oxforda i jak dla mnie jest super. Nie zamieniłabym go na żaden inny.
Też mam słownik Longmana - choć na początek trochę za trudny jest, nie kupię innego. Bo czasem nie rozumiem definicji, ale nie wydam pieniędzy na nowy, po prostu muszę poczekać do niego trochę. Mam słowniki online angielsko - polskie.

« 

Inne

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie