Prośba o sprawdzenie tłumaczenia MEDYCZNEGO (trudne)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam jak w temacie. Tlumaczenie MRI kregoslupa ledzwiowego z USA. Niestety nie mam pojecia jak dodac oryginal ktory jest zdjeciem ?

REZONANS MAGNETYCZNY KREGOSLUPA LĘDŹWIOWEGO
TECHNIKA: Neutral sitting osiowo T1, osiowo T2, strzałkowo T1, strzałkowo T2
WYWIAD: Pacjent narzeka na ból pleców, ból lewej nogi, drętwienie oraz trudności z chodzeniem
INTERPRETACJA: Badanie porównano względem wcześniejszego rezonansu magnetycznego kręgosłupa lędźwiowego z dnia 10/7/11
Na poziomie przestrzeni międzykręgowej L5/S1 widoczna przepuklina krążka międzykręgowego deformująca worek oponowy, widoczny lewy zachyłek boczny sięgający do lewego korzenia nerwu S1. Zauważono zwężenie otworów nerwowego sięgający wyjścia lewego korzenia nerwowego L5 y, spowodowane zwężeniem kanału pomiędzy powierzchnią wyrostka poprzecznego a haczykowatą zmianą hipertroficzną. Widoczne poszerzenie bliższej części prawego kanału nerwowego. Widoczny sygnał postępujących zmian w okolicy lewego wyrostka L5 sugerujący postępujące podchrzęstne zmiany połączone ze zwyrodnieniem powierzchni stawowych. Przepuklina krążka międzykręgowego sięgająca bliższej części prawego kanału nerwowego. Utrata sygnału i odpowiedniej wysokości krążka, zmiany hipertroficzne oraz rozciągnięcie (rozszerzenie) w przedniej części dysku.
Na poziomie L4/L5 przepuklina krążka międzykręgowego, deformująca worek oponowy, widoczne obustronnie zachyłki boczne sięgające, przylegających korzeni nerwów L5. Obustronne zwężenie otworów nerwowych sięgające do korzeni nerwów L4 spowodowane obustronnym zwężeniem pomiędzy powierzchnią stawową wyrostków, a zmianami hipertroficznymi więzadeł. Utrata sygnału i odpowiedniej wysokości krążka, zmiany hipertroficzne oraz rozciągnięcie (rozszerzenie) w przedniej części dysku.
Na poziomie L3/L4 przepuklina krążka międzykręgowego, deformująca worek oponowy oraz przylegający proksymalny odcinek prawego korzenia nerwu L4. Zauważone zwężenie otworu nerwowego sięgające do prawego korzenia nerwowego L3, powodując zwężeniem prawego kanału nerwowego. Widoczne poszerzenie części bliższej lewego kanału nerwowego. Utrata sygnału i odpowiedniej wysokości krążka, zmiany hipertroficzne oraz rozciągnięcie (rozszerzenie) w przedniej części dysku.
Na poziomie L2/L3 przepuklina krążka międzykręgowego, deformująca worek oponowy, widoczne uwypuklenie obustronnie sięgające bliższej części, przylegających korzeni nerwów L3. Obustronne zwężenie otworów nerwowych sięgający do wyjścia korzeni nerwów L2. Utrata sygnału i odpowiedniej wysokości krążka, zmiany hipertroficzne oraz rozciągnięcie (rozszerzenie) w przedniej części dysku.
Na poziomie L1/L2 przepuklina krążka międzykręgowego, deformująca worek oponowy, widoczne zwężenie w lewym otworze nerwowym. Nie widać cech zwężenia prawego kanału nerwowego. Zauważalna utrata sygnału krążka międzykręgowego z zachowaniem jego odpowiedniej wysokości z rozszerzeniem i zmianami hipertroficznymi w jego przedniej części.
Na poziomie Th12/L1 brak widocznych przepuklin, modelowania kanału kręgowego, zwężeń otworów nerwowych, obecności zachyłków bocznych oraz utraty sygnału i wysokości krążka. Ograniczona ocena przestrzeni międzykręgowych w płaszczyźnie strzałkowej na poziomach Th11/12 skolioza lewostronna obecna. Brak widocznych złamań kompresyjnych kręgów. Brak cech kręgozmyku (spondylolistezy). Brak cech patologicznego sygnału z okolicy stożka rdzeniowego, który zlokalizowany jest na wysokości Th12/L1, przestrzeni międzykręgowej. Badanie porównane z wcześniejszym rezonansem magnetycznym kręgosłupa lędźwiowego z dnia 10/7/11. Prawa, około centralna część (krążka) na poziomie L3/L4 przylegająca do proksymalnej części korzenia nerwowego L4 wykazuje cechy łagodnej progresji względem wcześniejszego badania. Sygnał wykazuje podchrzęstne zmiany w okolicy lewego wyrostka L5, z cechami postępującej degeneracji związanej z przylegającą powierzchnią stawową.
To jes to co przetlumaczylam tylko jak dodac zdjecie ktore jest w pliku pdf z angielskim oryginalem?
zrob screenshota
tylko jak dodac ten zalacznik ze skrinem czy pdfem ?:D chyba jestem slepa nigdzie nie widze mozliwosci dodania załącznika :)
linkowanego screenshota
np. ten program takie umożliwia: https://app.prntscr.com/pl/
edytowany przez zielonosiwy: 29 lip 2016
Dziękuję za poradę
http://prntscr.com/bz13y0
http://prntscr.com/bz14dx
contributing to... hypertrophic changes = przyczyniające się do zwężenia... spowodowanego zmianami wytwórczymi w obrębie wyrostka poprzecznego i haczykowatego

dalej sprawdze pozniej
a ktos ma pomysl na tlumaczenie w tym przypadku extension? nijak mi to pasuje do znaczenia
'sięgająca' jest ok - sprytne rozwiązanie - jeżeli jest zaznaczony punkt końcowy (w tych tekstach przy pomocy abutting)
a w ogóle to wpisz w google: "przepuklina * zachyłka"
ale oczywiscie nie 'widoczny lewy zachylek boczny', tylko ewent. 'przepuklina jest obecna w lewym ... , sięgając ...', albo tak jak pokazuje google: '...zajmująca lewy ... sięgająca...'
czyli ma byc przpuklina jest obecna w lewym zachyłku bocznym tak? bo nie rozumiem wlasnie' left recess extension' :( ja w goglach cos nie moge nic znalezc dlatego tutaj pytam.
to znaczy 'extension of the hernia into the left recess'
a deformująca jest ok? czy modelująca bo wydaje mi się że tak się częściej używa w Polsce.
neural foraminal narrowing to moze byc zwezenie otworu nerwowego czy bardziej kanału ?
otworu międzykręgowego
nie masz slownikow?
Mówiąc szczerze nie mam. Ktoś znajomy miał to dla mnie przetłumaczyć jednak nie wyszło do końca i męczę sie z tym i z internetem i jak widać średnio mi idzie.
Czy ma ktos namiary na osobe ktora wykona tlumaczenie tego tekstu do niedzieli ? Ja już nie mam czasu nad tym siedzieć.
Na poziomie przestrzeni międzykręgowej L5/S1 widoczna przepuklina krążka międzykręgowego deformująca worek oponowy, WNIKAJĄCA DO lewy zachyłek boczny W POBLIŻU lewego korzenia nerwu S1. PRZEPUKLINA WNIKA DO LEWEGO otworU MIĘDZYKRĘGOWEGO W POBLIŻU ODEJŚCIA lewego korzenia nerwowego L5, PRZYCZYNIAJĄCA SIĘ DO zwężeniA kanału W POŁĄCZENIU ZE ZMIANAMI WYTWÓRCZYMI W OBRĘBIE wyrostka poprzecznego I haczykowatEGO . Widoczne WNIKANIE DO bliższej części OTWORU MIĘDZYKRĘGOWEGO PO STRONIE PRAWEJ. Widoczny postępującE zmianY sygnału w okolicy lewego NASADY ŁUKU L5 sugerujący postępujące podchrzęstne zmiany połączone ze zwyrodnieniem powierzchni stawowych. Przepuklina krążka międzykręgowego WNIKA DO bliższej części prawego OTWORU MIEDZYKRĘGOWEGO. ZWĘŻENIE PRZESTRZENI MIĘDZYKRĘGOWEJ I sygnału , ZE ZMIANAMI SYGNAŁU PŁYTKI KOŃCOWEJ, ZMIANAMI WYTWORCZYMI W CZESCI PRZEDNIEJ I PRZEDNIĄ WYPUKLINĄ KRĄŻKA

w kolejnych czesciach niektore zdania sie powtarzaja. Popatrz na moje poprawki, popraw swoj tekst i wklej znowu. Bedziemy dalej wspolpracowac.
WYWIAD: Pacjent narzeka na ból pleców, ból lewej nogi, drętwienie oraz trudności z chodzeniem
INTERPRETACJA: Badanie porównano względem wcześniejszego rezonansu magnetycznego kręgosłupa lędźwiowego z dnia 10/7/11
Na poziomie przestrzeni międzykręgowej L5/S1 widoczna przepuklina krążka międzykręgowego deformująca worek oponowy, wnikająca do lewego zachyłka bocznego w pobliżu lewego korzenia nerwu S1. Przepuklina wnika do lewego otworu międzykręgowego w pobliżu odejścia lewego korzenia nerwowego L5, przyczyniając się do zwężenia kanału w połączeniu ze zmianami wytwórczymi w obrębie wyrostka poprzecznego i haczykowatego. Widoczne wnikanie do bliższej części otworu międzykręgowego po stronie prawej. Widoczne postępujące zmiany sygnału w okolicy nasady łuku L5 sugerujące postępujące podchrzęstne zmiany połączone ze zwyrodnieniem powierzchni stawowych. Przepuklina krążka międzykręgowego wnika do bliższej prawego otworu międzykręgowego. Przepuklina krążka międzykręgowego wnika do bliższej części prawego otworu międzykręgowego. Zwężenie przestrzeni międzykręgowej ze zmianami sygnału płytki końcowej, zmianami wytwórczymi w części przedniej i przednią wypukliną krążka.
Na poziomie L4/L5 przepuklina krążka międzykręgowego deformująca worek oponowy wnikająca do zachyłków bocznych w pobliżu korzeni L5 obustronnie. Przepuklina wnika do otworów międzykręgowych w pobliżu odejścia nerwów , przyczyniając się do zwężenia kanału w połączeniu ze zmianami wytwórczymi w obrębie wyrostków i więzadeł. Utrata sygnału i odpowiedniej wysokości krążka , zmiany wytwórcze w części przedniej; przednia wypuklina krążka.
Na poziomie L3/L4 przepuklina krążka międzykręgowego deformująca worek oponowy oraz przylegający proksymalny odcinek prawego korzenia nerwu L4. Przepuklina wnika do prawego otworu międzykręgowego w pobliżu odejścia prawego korzenia nerwowego L3, przyczyniając się do zwężenia kanału. Widoczne wnikanie przepukliny do lewego otworu międzykręgowego. . Utrata sygnału i odpowiedniej wysokości krążka , zmiany wytwórcze w części przedniej; przednia wypuklina krążka.

Na poziomie L2/L3 przepuklina krążka międzykręgowego deformująca worek oponowy wnikająca do zachyłków bocznych w pobliżu korzeni L3 obustronnie. Wnikanie przepukliny do otworów międzykręgowych obustronnie w pobliżu odejścia nerwów L2 przyczyniając się do zwężenia kanałów. Utrata sygnału krążka, zmiany wytwórcze w części przedniej; przednia wypuklina krążka.
Na poziomie L1/L2 przepuklina krążka międzykręgowego deformująca worek oponowy wnikająca do lewego otworu międzykręgowego i powodująca jego zwężenie. Nie widać cech zwężenia prawego otworu międzykręgowego. Utrata sygnału krążka międzykręgowego z zachowaniem jego odpowiedniej wysokości, zmiany wytwórcze w przedniej części krążka, przednia wypuklina krążka.
Na poziomie Th12/L1 brak widocznych przepuklin, modelowania kanału kręgowego, zwężeń otworów międzykręgowych, obecności przepuklin w zachyłkach bocznych oraz utraty sygnału i wysokości krążka. Ograniczona ocena przestrzeni międzykręgowych w płaszczyźnie strzałkowej na poziomach Th11/12. Skolioza lewostronna obecna. Brak widocznych złamań kompresyjnych kręgów. Brak cech kręgozmyku (spondylolistezy). Brak cech patologicznego sygnału z okolicy stożka rdzeniowego, który zlokalizowany jest na wysokości Th12/L1 przestrzeni międzykręgowej. Badanie porównane z wcześniejszym rezonansem magnetycznym kręgosłupa lędźwiowego z dnia 10/7/11. Prawa, około centralna część (krążka) na poziomie L3/L4 przylegająca do proksymalnej części korzenia nerwowego L4 wykazuje cechy łagodnej progresji względem wcześniejszego badania. Sygnał wykazuje podchrzęstne zmiany w okolicy lewego wyrostka L5, z cechami postępującej degeneracji związanej z przylegającą powierzchnią stawową.
w obrębie stawu międzykręgowego (to jest ten facet joint) i wyrostka haczykowatego
zmiany sygnału w obrębie nasady łuku... ze zwyrodnieniem stawów międzykręgowych
w drugim dlugim akapicie znowu 'facet' powinno byc tlumaczone 'stawow miedzykregowych'
aha i WSZĘDZIE zamiast 'zmiany wytwórcze' (chodzi o hypertrophy, hypertrophic changes) - przerost (stawów międzykręgowych). Wczesniej nie miałem czasu tego sprawdzić.
foraminal - otworu międzykręgowego, nie kanału
utrata sygnalu i obniżenie wysokosci krazka (dokładnie piszą: 'zwezenie przestrzeni miedzykregowej', ale mozna pisac tak, jak podalem przed nawiasem)
trzeci dlugi akapit
brak tlumaczenia: endplate signal changes - zmiany sygnalu plytki koncowej

sagittal sequences - moze byc 'w sekwencjach strzalkowych'

w ostatnim zdaniu 'lewej nasady L5 wskazują na obecnosc postepujacych zmian zwytodnieniowych związanych z przylegającym stawem międzykręgowym'
Zastanawiam się jeszcze czy można jakoś zmienić słowo abutting jako 'w poblizu' sugerowane przez Pana. Wg mnie chodzi o ucisk nerwu ale nie jest to jednoznacznie nigdzie napisane :(
I jeszcze słowo 'wypuklina' gdzie na początku akapitu piszemy przepuklina a wypuklina to jedno ze stadiów dyskopatii (najpierw wypuklina później przepuklina)
sęk w tym, że tutaj nic nie pisza o przerwaniu annulus fibrosus. O ile wiem, jezeli nie ma przerwania, to jest to wypuklina. Tutaj autor jakby unikal tego slowa - pisze herniation i extension. Trzeba by tu ortopedy, by ocenil, czy to wy-, czy przepuklina.
abutting wlasnie znaczy, że nie ma ucisku. Kombinuj z 'przylega', 'w przyleganiu do' (mnie to sie kojarzy jednak z opisem guzow nowotworowych)
a ogólnie ok ? chciałabym to dzisiaj wysłać :)
komu? lekarzowi?
kim w ogole jestes 'w stosunku do' tlumaczenia i zamawiającego?

wydaje mi sie, ze tekst jest zrozumialy. Moze lekarz bedzie mial dodatkowe pytania wynikajace z tlumaczenia?
Jest to tekst dla kogoś z rodziny ale mieszkającego sporo ode mnie :) Ma być przeznaczony do konsultacji neurochirurgicznej. Na pewno nie będą się opierać tylko na tym. Sama jestem świeżo upieczonym lekarzem dlatego mi to zostalo powierzone ja to zleciłam osobie ktora sie miała zająć ale nie wyszło i tym sposobem się tutaj znalazłam.
ok, chodzilo mi o to, że dobrze by bylo miec mozliwosc wyjasnienia wszelkich niejasnosci z lekarzem, ktory bedzie czytal to tlumaczenie, ale poniewaz jestes lekarzem, to moze dobrze by bylo, gdybys sama dopilnowala, zeby pacjent powiedzial lekarzowi, że ewentualne watpliwosci moga zostac dalej wyjasnione.
Watplwiosci to: przepuklina/wypuklina - byc moze nawet 'herniation' nie musi tu oznaczac przerwania pierscienia miazdzystego! Przyszlo mi do glowy, ze zamiast 'przepuklina wnika' mozna pisac 'krazek wnika'. Co do 'anterior extension', może napisac 'protruzja', a moze 'uwypuklenie' (krążka do przodu)?
Kilka sformulowan angielskich brzmi inaczej niz ich odpowiedniki polskie, jakie znam, np. w odniesieniu do conus medullaris piszą zwykle 'sygnal stozka prawidlowy'.
modeluje - zwykle tlumacze ten czasownik jako 'compress'. Nie wiem, czy 'deform' to jest to samo, czy cos wiecej niz 'compress'.
zamiast 'brak' nalezy pisac 'bez', ale to juz drobiazg stylistyczny.

Intrygowało mnie, skąd u Ciebie takie wyczucie frazy, znajomosc 'stylu medycznego' - teraz juz wiem.

czekam na ewentualne dalsze pytania.
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę