Telewizja jest użyteczna-rozprawka.Sprawdzenie.

Temat przeniesiony do archwium.
Rozprawka na temat czy telewizja jest użyteczna:

Television is a very useful.Television is necessary.
I would like television,because:
1)Firstly: It is the most important source of information.
2)Secondly: We are informed about significant,political and cultured events,catastrophes.
What is more?
It's also a good form of entertainment.We can watch interesting films,shows and programs.Of course,there are some negative aspects to television,because It's a passive form entertainment.It takes up a lot of time.It has also a negative impact on children who don't distingwish between good and bad cartoons.Who are often exposed to vident savies on TV.

All in all television is useful and interesting.

To jeszcze ma złą formę graficzną,akapity itd.Jeszcze muszę dopracowac.Ale proszę o sprawdzenie czy jest to dobrze napisane.Chodzi mi głównie o czasy.Jeszcze nie mam pomysłu na zakończenie.

Wie ktoś może jak napisac: telewizja jest użyteczna,jednak trzeba korzystac z niej z umiarem.

Albo coś w tym stylu? Bardzo proszę o sprawdzenie :)
dodam jeszcze,że główny temat rozprawki to: Telewizja jest użyteczna.Plusy i minusy telewizji.
Television is a very useful (ale co?-tutaj brakuje rzeczownika).
Television is necessary (ale po co?).
I 'would' (niepotr) like television,because:
2)Secondly: We are informed about significant,political and culturAL
events,catastrophes.
We can watch interesting films, shows and programMES.Of course,there are some negative aspects to television,because it's a passive form OF entertainment.
It has also a negative impact on children who 'don't' (zle slowo - prosze nie uzywac 'don't' zanim nie zrozumiesz gdzie ono powinno byc uzyte- CANNOT 'distingwish' (ortog) between good and bad cartoons.
'Who are often exposed to 'vident' (ortog) 'savies' (ortog) on TV' (czy to ma byc pytanie-czy druga czesc poprzedniego zdania?).
>telewizja jest użyteczna,jednak trzeba korzystac z niej z umiarem.
WIEM - Television is useful, but should be used with caution.

Dla rozprawek to potrzeba calych zdan - nie punktacji - mniej wiecej tyle samo 'advantages' co 'disadvantages' i potrzeba ladnego zakonczenia - twoja opinie.
dzięki :)
Mam jeszcze jedną prośbę.Bo ja piszę coś takiego:
1)Firstly: It is the most important source of information.

A kiedyś moja nauczycielka tez mi powidziała,że to źle.Jak mam napisac to w jednym zdaniu ? czyli,np po pierwsze telewizja jest...itd

Co do innego zadania:
Próbowałam też ułozyc zdanie: Najpierw była uroczysta kolacja,potem ludzie tanczyli.Ale oczywiście chyba źle to jest.

First was ceremonial supper,after people were danced/dancing on the ball.
Pewnie źle to jest.Pomóżcie jak znajdziecie chwilkę czasu :) !
>>>1)Firstly: It is the most important source of information.
Firstly, television is the most important source of information.
>Najpierw była uroczysta kolacja,potem ludzie tanczyli.
>First THERE was A ceremonial supper,after THAT people danced 'on' AT the
ball.
Dzięki Terri !! już wszystko wiem:) teraz muszę wszystko jeszcze przepisac dopracowac i nauczyc się na pamiec :)
SRy to nie mój temat ale jestem strasznie slaby z angola potrzebuje pomocy w napisaniu rozprawki na temat "telewizja brytyjska "( ma to być ogólnie) Mowiąc szczerze chodzę do pierwszej gimnazjum ale jestem straszna noga z angola a w mojej klasie wszyscy są dobzi :( potrzebuje pomocy mogłby ktoś dać przykładową rozprawkę proszę pomóżcie. Czekam na szybka odpowiedż
Chyba mi nikt nie odpowie bo jest to stary temat nie spojrzałem na date :) ale jakby jednak ktoś wszedł to che powiedzieć ze to ma być napisane prostym językiem słabego 1 gimnazjalisty .
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa