Kilka zdań

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Poniżej znajdują się zdania w których mam wątpliwości. Jeżeli znalazłaby się jakaś kompetentna osoba, która by mi pomogła byłabym bardzo wdzięczna.

1) You're staying at scholl to take the exam and your father is going to the Warsaw to meet his friend. Nie jestem pewna co do konstrukcji tego zdania.

2) Can you help me with doing the cleaning? Poprawnie jest to że przy czasowniku 'do' znajduje się końcówka ing?

3) Use blue liquid. Czy nie powinien być użyty przedimek?

4)Buy two bottles of juice and THE butter? Nie wiem czy ma być tu przedimek the.

To wszystko. Z góry wielkie dzieki. Jeśli doszuksacie się jeszcze innych błędów dajcie znać :D
Pozdrawiam
acha jeszcze gdyby ktoś wiedział jak powiedzieć "Wyrzuć śmieci"
1) You're staying at schOOl to take the exam and your father is going to XXX Warsaw to meet his friend. Nie jestem pewna co do konstrukcji tego zdania.

2) Can you help me with the cleaning? Poprawnie jest to że przy czasowniku 'do' znajduje się końcówka ing? - doing jest niepotrzebne.
jezeli nie chcesz, jak wyzej, to napisz can you help me do the cleaning

3) Use blue liquid. Czy nie powinien być użyty przedimek? - powinien, a jaki to zależy od kontekstu

4)Buy two bottles of juice and THE butter? Nie wiem czy ma być tu przedimek the. - nie, chyba ze chodz o 'to maslo', o ktorym np. wczoraj rozmawialiscie
A czy w drugim zdaniu nie powinno być tak : can you help me TO do the cleaning?

Nie rozumiem z tym przedimkiem w 3... Chciałabym napisać: Użyj niebieskiego płynu.

Thanks very much :D
help to do - ok
wszystko jakiego plynu barwy niebieskiej czy tego niebieskiego, ktory stoi obok zoltego na parapecie?
a czy to jest dobrze: Use this blue liquid which is standing next to the yellow liquid on the parapet. ?
the blue
window sill zamiast parapet
A zy w tym wcześniejszym pytaniu mogłoby być zamiast can would?
Byłoby wtedy would you help me to do the cleaning? Chciałabym abo to zabrzmiało w taki sposób Czy pomógłbyś mi zrobić porządki?

Jak sądzicie które byłoby lepsze?
>A zy w tym wcześniejszym pytaniu mogłoby być zamiast can would?
moze byc

Would/Could/Can/Will you help me do the cleaning? brzmi najlepiej
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Business English

Zostaw uwagę