sytuacje

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 107
>w codziennym jezyku i tak nie stosujemy sztywnych zasad gramatycznych.

Masz rację. Ale większość forumowiczów jest w szkole i przygotowuje się do różnych egzaminów, na których gramatyka jest na pierwszym miejscu więc nie pisz im tu takich rzeczy, bo później dostajemy do poprawki różne wanna, gonna i ain't i wykłócają się jeszcze, że "tak się mówi".

Mówi się, ale zależy gdzie i z kim i w jakiej sytuacji.
To prawda , ale dla mnie osobiscie accent jest bardzo wazny.
ahha co do moich błędów ort to zrobilam je dla tego, że pisalam szybko i pogubiłam litery :))) jeszcze raz dzieki :)))))
no tak racja
patrzylem na post dondziorex 16 Maj 2009, 14:01 stad to nieporozumienie
mam pytanko: jak będe miała jeszcze jakieś rozmówki to sprawdzi mi Ktoś? :))) pozdrawiam
Tylko załóż nowy wątek, bo w tym to sobie już wszyscy powydrapywali oczy.
If I were you, savvy, I'd focus on a more user-friendly vocab, not accent.
Dokladnie, uczycie ludzi jakiegos nierealnego swiata, ktory sami sobie wymysliliscie. niestety uroki naszej edukacji.

A "gonna", "wanna" uzywaja tutaj wszyscy.
No chyba ze z wyjatkiem przemowy prezydenta.

A pozniej mlodzi ludzie sa sfrustrowani i znerwicowani drobnymi pomylkami, wiem o tym bo sam tak mialem. Zaczynaja nienawidzic nauki bo zamiast mowic im ze sobie dobrze radza to sie ich gani za kazdy drobny blad a nie zauwaza postepow.
Teraz popatrzcie czy ta cala rozmowa byla tutaj potrzebna?
Widze ze sie bedzie to w kolko dzialo, wiem ze powinienem zlewac te docinki i bede tak robic, ale czasami nerwy mnie biora.
Na szczescie z toba nie przyjdzie mi rozmawiac, ja uwielbiam kiedy obcokrajowcy mowia po polsku z innym akcentem.
ja ci sprawdze, tylko pisz na gg a nie tutaj 3778739
założe nowy..) w tym to już się pogubiłam co się dzieje
ok dziekuje:) o kazdej porze i godzinie ?? hehe
Do czego zmierzasz ? Próbujesz mnie obrazić ?
nie, probuje ci powiedziec ze dla ciebie nie mialbym odpowiedniego akcentu.
Dokladnie, uczycie ludzi jakiegos nierealnego swiata, ktory sami
>sobie wymysliliscie. niestety uroki naszej edukacji.

W Polsce uczy się chyba standardowego angielskiego? A egzaminy Cambridge też chyba nie zostały wymyślone w Polsce?
I'm actually working on it Eve :) more down to earth vocab .. spot-on :)
Czyli próbujesz ! Po co mi twój accent ?
>Czyli próbujesz ! Po co mi twój accent ?

to listen to it and to chalk it up to experience.
unquote
I'm sure he's driving at something different Pakk .
TMN1
Savage --> Wyluzuj. Tę wypowiedź można zinterpretować inaczej. Np. tak, że tmn1 lubi kiedy obcokrajowcy mówią z innym akcentem niż polski ergo lubi też (lub przynajmniej akceptuje) że Polak ma po angielsku Polski akcent...
Jotu , moze ale on wedlug mnie mnie wyraznie atakuje za to ze ja urodzilem sie tu a nie tu. Cos mu sie nie podoba , ale nie mowi wprost tylko wije jak ta zmija,niech powie na wprost co mu nie pasuje, a moze jest poniewierany tam jako polak i dla tego pije do innego polaka, fale tu robi jakos ?
Dla tego tez chcialem uslyszec polaka ktory mieszka tam i sie uczy i posluchac ten "slavic influence" tak jak ja tez mam i inni.
Savage --> najpierw sam prowokujesz (tekstami o akcencie i ogólnej perfekcyjności), a potem szukasz drugiego dna wypowiedzi. To niezdrowe. :-)
Ja nie miałem zamiaru nikogo prowokowac , napisalem to co myslalem ale jak tak uwazasz...
Quote:
I just wanna coerce the guy into giving a sample of his speech
Unquote

"Coerce" to może nie to samo co "provoke" ale jak sądzę dość blisko. ;-) Podejrzewam zresztą, że nie miałeś nic złego na myśli, ale mogło to pewnie tak wyglądać.
Iota ma racje.
Go curl up with a good book, some jazz and some CR. :)
So what ? Of course I didn't use this verb in mala fide but in fact just wanted to hear his speech sample as he's rambling about what he's like etc.

Instead he just attacked me. What is he ashamed of ? His slavic accent ?
I'm not.
Ok Siunia , if only you say so :)
teraz jestem ciekawa. Gdzie sie urodziles? Teraz mieszkasz w Polsce? Kiedy wrociles? jako dorosly czy jeszcze jako dziecko.

Nie denerwuj sie. Lepiej po rozmawiac spokojnie.
Cholera, pisze jak debilka...muszi to twoj humor poprawic. :)
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 107

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Studia językowe