Mam prośbę, aby ktoś kto jest lepszy z ang ode mnie sprawdził mi to tłumaczenie,
Podaje najpierw po polsku, a potem tłumaczenie na ang.
Celem pracy jest przedstawienie możliwości wykorzystania alternatywnych źródeł energii takich jak: biomasa, wody rzek, geotermia, promieniowanie słoneczne i wiatr. Problematyka jest rozpatrywana w odniesieniu do Polski i została przeanalizowana w oparciu o występujące zasoby, ich dostępność oraz potencjał energetyczny każdego ze źródeł energii.
Czynnikami warunkującymi możliwości wykorzystania energii niekonwencjonalnej są aspekty ekonomiczne i prawne, będące na ogół barierami w wykorzystaniu źródeł energii.
Największym potencjałem energetycznym charakteryzuje się biomasa pod różnymi postaciami, ale przede wszystkim grupa biopaliw stałych. Energetyka wód rzecznych odznacza się olbrzymim potencjałem, ale technicznie wykorzystywana jest w niewielkim stopniu, kierunkiem rozwoju jest tzw. Mała Energetyka Wodna (MEW). Znaczne zasoby geotermalne występujące na terenie większości kraju nie mogą być wykorzystywane do produkcji energii elektrycznej ze względu na niskie temperatury złóż, są natomiast stosowane m.in. w ciepłownictwie, turystyce (źródła termalne), czy w balneologii, jednak obecnie mają znikome znaczenie. W przypadku energii Słońca, w Polsce, najbardziej popularne są kolektory słoneczne wykorzystywane na ogół do przygotowania ciepłej wody użytkowej. Ich stosowanie na cele centralnego ogrzewania jest niewystarczające. Możliwość wykorzystania energetyki wiatrowej pod kątem warunków przyrodniczych jest obiecująca głównie na Pomorzu, jednak brak uregulowań prawnych i bariery techniczne są czynnikiem blokującym budowanie farm wiatrowych.
Presentation of capability of utilization of source of alternative energy like is purpose of work biomass, waters of rivers, geotermia, sunny radiation and wind. Problems is treated with reference to poland and it has been analyzed in about taking a stand stock, availability and potential of all of source of energy.
Economic aspects are factors stipulating capability utilization energy unconventional and legal, in general there be barriers in utilization of source of energy.
Biomass is characterized under different forms biggest energy potential, but first of all, group of biofuel constant ???
Energetics of (power worker of)rivie is characterized enormous potential, but it is taken advantage in small degree technically, small water energetics is direction of development (evolution) so called???. Considerable stocks can not be taken advantage in the area of majority country for production of electric power from the point of view of low temperatures of fields taking a stand geotermalne, however, among others, they are applicable < apply (use) > in (to) ciepłownictwie, tourism ( source ) termalne, if (or) in (to) balneologii, however, has insignificant meaning presently. In case of (accidentally of) energy of sun, in poland, in general popular is taken advantage sunny commutators for preparation of warm utilitarian water most. There is scarce on purposes of central warming application < applicable >. Capability of utilization of energetics is under corner of natural condition on pomerania promising mainly wiatrowej, however, lack of regulations and technical barriers are factor blocking construction farm wiatrowych