Streszczenie
Charakterystyka wybranych metod oczyszczania ścieków z uwzględnieniem zakładów przemysłu mięsnego
Przetwórstwo mięsa jest jednym z najbardziej wodochłonnych gałęzi przemysłu spożywczego. Woda jest niezbędna na wszystkich etapach produkcji, zaczynając od uboju, a kończąc na przetwórstwie. Głównym składnikiem pozyskiwanych ścieków, stanowiącym ok. 90 %, jest woda. Ścieki z zakładów mięsnych charakteryzują się wysoką zawartością zanieczyszczeń oraz nieregularnością spływu.
W celu uzyskania pożądanego efektu, ścieki poddaje się mechanicznym, chemicznym oraz biologicznym metodom oczyszczania. Powstałe osady ściekowe i odpady kieruje się do utylizacji. Jednym z korzystnych sposobów zagospodarowania odpadów jest produkcja biogazu.
Słowa kluczowe: ścieki, przemysł mięsny, metody oczyszczania ścieków
Abstract
Characteristic chosen methods of sewage treatment including meat processing plants.
Meat processing is one of the most hydrophilic food industries. A/the water is essential in all stages of production, from slaughter to processing. The main component obtained sewage, represent about 90 percent, is water. The sewage from meat processing plant are characterized by large amount of pollutants and irregular runoff.
In order to achive desired effect the sewage are subjected to mechanical, chemical and biological methods treatment. Sewage sludge and waste are recycled. One of the profitable way of waste management is biogas production.
Keywords: sewage, meat industry, methods of sewage treatment.