Proszę o pomoc w przetłumaczeniu tekstu poniżej. Nigdy nie miałam styczności z językiem angielskim, całe życie tylko niemiecki,a wymóg jest aby streszczenie było w języku angielskim. Za każdą pomoc bardzo dziękuję.
"Występowanie przywództwa w klasie trzeciej, na podstawie badań socjometrycznych dzieci uczęszczających do klasy III b i III c, w Szkole Podstawowej nr 4 im. Władysława Broniewskiego w Rawiczu.
Celem niniejszej pracy dyplomowej było scharakteryzowanie pozycji ucznia –przywódcy klasowego, jego cechy charakterystyczne, czynniki sprzyjające wyłanianiu, style przewodzenia, środowisko w jakim wyłania się przywództwo jak również ukazanie nauczyciela jako przywódcy oraz zbadanie występowania przywództwa w klasie III Szkoły Podstawowej w różnych sytuacjach: zabawie, sporcie, pomocy oraz reprezentowaniu klasy.
Niniejsza praca składa się z pięciu podrozdziałów. Rozdział pierwszy zatytułowany „Przywództwo w ujęciu teoretycznym” zawiera definicje słowa, style przywództwa, czynniki decydujące o wyborze przywódcy oraz ogólną problematykę przywództwa w klasie szkolnej. Rozdział drugi to „Klasa szkolna jako miejsce wyłaniania się przywództwa klasowego” ukazuje czytelnikowi w jakim środowisku ujawnia się przywódca, czym jest grupa rówieśnicza i jakie ma cechy, ukazuje klasę szkolną jako środowisko społeczno- wychowawcze oraz określa jakie pozycje może zajmować dziecko w klasie. Trzeci rozdział zatytułowany „Nauczyciel jako przywódca klasowy” to ukazanie jak kreuje się przywództwo ze strony nauczyciela, jaki stosunek powinien mieś nauczyciel do swoich uczniów aby stać się przywódcą nie tylko formalnym oraz pokazuje z jakimi trudnościami napotyka się nauczyciel podczas kierowania zespołem klasowym. Rozdział czwarty to podstawy metodologiczne gdzie ujęłam swój przedmiot badań, cel, problemy, zmienne i wskaźniki, określiłam swoją metodą pracy, technikę i narzędzie. Rozdział piąty to wyniki moich badań, gdzie określiłam jak kształtuje się przywództwo w różnych sytuacjach tzn. w zabawie, sporcie, pomocy i reprezentowania klasy. Serdecznie zachęcam do lektury."