Tytuł mojej pracy licencjackiej brzmi : „Źródła finansowania małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w latach 2011 – 2013”. Wybór tematu pracy wynikał z moich zainteresowań, chęci bliższego poznania możliwości pozyskania niezbędnych środków finansowych na założenie i na rozwój firmy. Każdy przedsiębiorca powinien wiedzieć co zrobić, aby jego własna firma dobrze prosperowała. Przedsiębiorczość odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju każdej gospodarki. Większość działań jakimi zajmuje się przedsiębiorstwo, to działania związane z jego finansami. Przedsiębiorcy chcą aby ich własna firma przetrwała jak najdłużej, przy czym czerpała jak najwięcej korzyści i umacniała swoją pozycję rynkową, dlatego nieuniknione jest prowadzenie konsekwentnej strategii finansowania. Podstawową barierą pozyskiwania środków na rozwój przedsiębiorstwa są ograniczenia kapitałowe, z którymi mają problem podmioty rozpoczynające działalność gospodarczą. Celem głównym pracy było przedstawienie i analiza źródeł finansowania mikro, małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. W pracy sformułowałam hipotezę badawczą, w której zakłada się, że najpopularniejszym źródłem finansowania w sektorze przedsiębiorstw w województwie świętokrzyskim i w całej Polsce są środki własne oraz kredyt bankowy. Środki z kredytu bankowego pomagają w utrzymaniu płynności finansowej przedsiębiorstwa, a zatem mogą być wykorzystywane na dowolny cel.