Jak się wymawia końcówki -er i -est?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Uczę się tego angielskiego i mam problem z wymową końcówek -er i -est, które dodaje się w stopniowaniu przymiotników. Po prostu nie wiem jak je się wymawia i nigdzie nie mogę tego znaleźć. Jakby ktoś mógłby mi napisać to byłoby świetnie......
pozdr
Hehe, wymawia się je dokładnie tak samo po polsku (no może tylko to "r" nie jest takie dźwięczne)
coś jak bigger /bige:(r)/ (zakładam że wiesz co znaczy ":" w alfabecie fonetycznym - jeśli nie zerknij do słownika :)) )
bigest /bigest/
jak po polsku :))
To byłoby świetnie, tyle tylko, że w kilku miejscach jest inaczej. np:
short - szo:t wymowa
shorter - szo:te
shortest - szo:tyst
to z książki Dobrzyńskiej i Kopczyńskiego "Język angielski dla początkujących". W innej znalazłem inną wymowę, a znajomy mówi jeszcze co innego....... Ach to -er i -est ;)
z reguly koncowke-er wymawiamy jako krotkie /e/ z lekkim pociagnieciem jezyka w strone /r/ :) to /r/ powinno byc baaardzo lekko slyszalne.
"schwa" - tak sie nazywa dzwiek, ktory sie pojawia w koncowce "-er". No a jego wymowy najlepiej posluchac
Ja to wiem, ale osobie ktora dopiero zaczyna sie uczyc niewiele pomoze jak sie nazywa ten dzwiek. Najprosciej, jest to krotkie /e/ i zgadzam sie z tym ze najlepiej posluchac jak to wymawiaja Anglicy, chociaz nie kazdy ma taka mozliwosc. pozdrawiam:)
Temat przeniesiony do archwium.