sluchaj aniu002 jest to zdanie w stronie biernej typu:
i am told - powiedziano mi
twoje zdanie to "I think you are being rather mean about it"
samo are w tym zdaniu wskazuje na strone bierna (passive voice)
opowiem cos o stronie biernej:
strony biernej uzywamy by powiedziec, ze dana czynnosc byla, jest lub bedzie wykonywana
budowa:
* The Present Continuous Tense: podmiot + am, is, are + being + Past Participle
* The Past Continuous Tense: podmiot + was, were + being + Past Participle
* The Simple Present Tense: podmiot + am, is, are + Past Participle
* The Simple Past Tense: podmiot + was, were + Past Participle
* The Present Perfect Tense: podmiot + have, has, + been + Past Participle
* The Past Perfect Tense: podmiot + had + been + Past Participle
* The Simple Future Tense: Podmiot + shall, will + be + Past Participle
Zgodnie z z astosowaniem strony biernej, ktore mowi o tym, ze dana czynnosc byla, jest lub bedzie wykonywana, w kazdym zdaniu powinien sie znalezc czasownik "byc"
Zauwazmy, ze czasy "Continuous" niczym nie roznilyby sie od czasow "Simple" gdyby nie slowko "being", ktore zaznacza ciaglosc wykonywania danej czynnosci (dana czynnosc jest bedaca wykonywana)
Podsumowanie:
"I think you are being rather mean about it"
slowko "being", ktore zaznacza ciaglosc wykonywania danej czynnosci (dana czynnosc jest bedaca wykonywana)
Moje tlumaczenie: Uważam ze to Ty raczej jestes wszechwiedzacy (obeznany) ( w tej sprawie ktora osoba mowiaca ma na mysli)
Szkoda aniu ze nie podalas kilka zdan wczesniej bo to zdanie jest troszke wyrwane z kontekstu. Ja wyobrazilem sobie jako:
Mąż i żona rozmawiaja na temat zepstej pralki. Mąż mowi ze nalezy aby sprawdzila czy dochodzi prad bo jak jest wlaczona do gniazdka a "sie nie swieci to wina ukladu elektrycznego" (żona pamieta ze on sie czesto przechwala je wszystko potrafi naprawic i skaczyl studia techniczne pozatym ona sie na tym nie zna i boi sie ze ja prad porazi i mowi tak: Uwazam ze to ty jestes raczej wszechwiedzacy na temat tego) i mowi z przekonaniem o czynnosci ktora trwa od dawna i w chwili obecnej a slowo (rather) raczej umacnia jej wypowiedz ze to on powinien tym sie zajac niez ona
Droga anno jesli ci w czyms pomoglem bede zadowolony i napisz jesli masz inne watpliwosci