czy sa inne skroty?

Temat przeniesiony do archwium.
zauwazylam ze czasem zamiast YOU pisze sie U albo YA, zamiast YOUR pisze sie UR czy istnieja jeszcze jakies inne uzywane czesto skrotowce? i czy uzywa sie ich tylko w mowie potocznej czy w pismie tez?
liczba "4" - FOR (np w piosence Spears "I'm a slave 4 you" ;-)

" 2" - TO (Protect to Innocent, tytuł "Talk 2 me")

"Da" - THE (50 Cent , "IN da club)

"8" - wtrącone (Lavigne "Sk8er boy")
chociaż niczego już nie kojarzę sobie to myśle że "3" może być użyte zamiast "free" natomiast "Y" zamiast "why".

Pozdrawiam
R - are
@ - at
3 - free raczej nie...
I jeszcze:

Q - queue
to ja mam dla was taki tekścik (napisany przez 13-latka).

Całość z pewnej gazety, którą cztałam ostatnio.
Ciekawe, kto odszyfruje?? :-) :-)

This is part of a school essay handed in by a 13-year-old Scottish boy.
"My hols wr CWOT. My Ps dcdd 2 stay in SCO & go up N. I ws v brd in MON. 0 bt baas & ^^^^^."

w ramach klucza moge podać :
^^^^^ - mountains :-)
baas - sheep :-)
czesciowo pewnie cos takiego:

my holidays were complete waste of time.My parents decided to stay in scotland and go up north. I was iwth my brother in the mountains(???). only sheep and mountains

nie wiem co znaczy MON
prawie dobrze :-)

a dokladnie tak: My holidays were complete waste of time. My parents decided to stay in Scotland and go up north. I was very bored in the middle of nowhere. nothing but sheep and mountains.
no, nie tak źle:))
jednak czytanie głupich rzeczy czasami pomaga:)))))

OT: Iwona, spróbuj wejść na to forum, o którym wczoraj rozmawiałyśmy - powinno się udać.
amused.
weszlam, zauwazylam nawet Twoja prosbe do tego 'znaku' :-) (txs!)
Ja sobie najpierw troche poczytam, zanim zaczne cokolwiek pisac. Nie wiem narazie 'z czym to sie je' :-)

ps Napisalam maila do ciebie, a w nim info, ze kupilam sobie dziś 'One False Move' H. Cobena. Czytalas? Chcialabyś w zamian za 'The other ..'???
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa