Mam problem :(

Temat przeniesiony do archwium.
Nauczyciel zadał mi do napisania 50 zdań, ponieważ gdy powtarzałam zdanie: "Jane started writing plays and books" powtarzałam czasownik write bez końcówki ing. I te 50 zdań mam napisać w różnych czasach właśnie z zastosowaniem started i czasownika w odpowiedniej formie. itd. Ale nie wiem jak to mam zrobić w różnych czasach! Mógłby mi ktoś napisać konstrukcję tego w różnych czasach? Przoszę... :(
hmm... a jakie czasy juz poznaliscie ?
present simple, present coninuous, present perfect, past simple, past countinous, past perfect, future :) tam takie going to, nie wiem czy to czas ;]
twórz zdania z reported speech, łatwo w ten sposob użyć więcej czasów.
Myśle, że mówiąc "różne czasy", nauczyciel miał na myśli "kilka czasów, a nie jeden". Nie jest możliwe ułożenie 50 zdań w 50 różnych czasach. Te 5 czy 6, które znasz, powinny wystarczyć. Jeżeli nauczyciel będzie się geniwał, mozna powiedzieć "To zdanie ułożyłam w czasie jazdy autobusem, a tamto - w czasie przygotowywania kanapek". Po prostu trzeba dorobić do tego ideologię :-)
tylko, ze ja nie wiem jak mam napisać te zdania w tych czasach, które niby znam. A nauczyciel jest rzeźnik i powiedział, że jak znajdzie choć jeden błąd, to będę pisać raz jeszcze itd. aż do skutku... :(
Jest bardzo prosty sposob na zrobienie tej pracy domowej.
Wpisz w google np. " I started" i przepisuj zdania które zostały wyszukane ;)
Potem zmień na np. "It started" żeby wszystkie nie były tak podobne ;)
Tylko patrz na źródło, jeśli jest to jakiś blog lub coś w tym stylu to nie przepisuj.
Hihi prawie spadłam z krzesła jak przeczytałam te Wasze kanapkowe rady :)
To ja spróbuje ułożyć kilka zdań, może ktoś jeszcze coś dopisze i wspólnymi siłami coś sklecimy....

The books are often started with an introduction. (Present Simple)
Her lesson is just being started with her loud "Good morning". (Present Continuous)
My father started work when he was nineteen. (Past Simple)
He was watching TV when it started raining. (Past Continuous)
I had worned her before she started drinking. (Past Perfect)

Nie wiem czy to o to chodzi. Głupie zadanie. Jeśli widzicie jakieś błędy - poprawcie.
Pozdr!
chodzi o takie zdania jak 4i 5, nie takie jak 1, 2 i 3.
Always read the label :-)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę