Integral - jaki rodzaj?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, natknąłem się na taki oto problem. Nie wiem jaki rodzaj (męski, żeński, nijaki) w języku angielskim ma słowo integral. W języku polskim znaczy to 'całka' (przynajmniej o takim znaczeniu tutaj piszę). No i o ile (nie będąc dobrym z polskiego) śmiem twierdzić, że u nas jest to rodzaj żeński (mogę się mylić) o tyle w języku angielskim nie mam pojęcia jak to działa. Czytałem coś na ten temat i wnioskuje, że będzie to rodzaj nijaki, ale potrzebuje pomocy kogoś kompetentnego na tej płaszczyźnie. Taki login sobie wymyśliłem, ale potrzebuje określić płeć, po polsku dałbym żeński (no bo całka), a z angielskiego brzmienia - męski, nie chcę jednak żeby to ze sobą jakoś kolidowało.
Proszę o pomoc i poradę.

Pozdrawiam.
integral is of neuter gender.
Cytat: fui_eu
integral is of neuter gender.

jezeli integral wystepuje jako rzeczownik
Przepraszam, że tak dopytam, ale jesteś pewien na 100% że to rodzaj nijaki?
Dlatego tak dopytuje, bo mam kolegę hiszpana który twierdzi że u nich jest to rodzaj żeński i nie byłoby nic w tym dziwnego gdyby nie to ze pisownia u nich jest identyczna (integral). Nie wiem jak to sie dzieje :D
Tak, o rzeczowniku mówimy, w sensie całka (ta matematyczna).

Możesz wyjaśnić na jakiej podstawie to oceniasz, jaka jest tego zasada w języku angielskim, tak ogólnikowo.

Pozdrawiam
edytowany przez 5589: 28 lip 2011
Bo integral w angielskim jest przymiotnikiem.
edytowany przez fui_eu: 28 lip 2011
Jezeli wystepuje jako rzeczownik wiec jest neuter.
Cytat: 5589
Możesz wyjaśnić na jakiej podstawie to oceniasz, jaka jest tego zasada w języku angielskim, tak ogólnikowo.
Pozdrawiam

1.Masculine: All males (and only males) are said to belong to the masculine gender. (examples: boy, man, landlord, god, tiger, horse, rooster, stag, he, etc)
2.Feminine: All females (and only females) belong to this gender category. (examples: girl, woman, goddess, landlady, tigress, mare, hen, doe, hind, she, etc)
3.Common: Nouns and pronouns that belong to this gender are either male or female, but we are not concerned about it. (examples: teacher, child, worker, baby, infant, human being, person, etc)
4.Neuter: All nouns and pronouns to which maleness or femaleness doesn't apply belong to this gender category. (Material things: stone, table, gold, book; all abstract nouns: e.g. childhood, independence, intelligence, chairmanship, etc.)

edytowany przez fui_eu: 28 lip 2011
Tak więc rozumiem ostatecznie i definitywnie, że integral (rzeczownik) jest rodzaju nijakiego.
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie i pozdrawiam! :)
Tylko jakie to właściwie ma znaczenie w Twoim przypadku? Podajesz przecież płeć SWOJĄ, a nie loginu.
Może chciał, żeby było jasne, że nie jest dziewczyną?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa